Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti

© Tanjug / TARA RADOVANOVICSednica Skupštine Srbije
Sednica Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da ta dva zakona treba da omoguće svakom da oseti da živi u malo pravednijem društvu.
Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mera za unapređenja rodne ravnopravnosti.
Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti važan za stvaranje društva jednakih šansi za žene i muškarce.
Ona je dodala da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da je pita da li planira brak ili rađanje dece, navodi ministarka.
Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim telima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više žena i tamo gde se odlučuje o novcu.
Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije postoje jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.
Ranije je na Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti podneto 69 amandmana, od kojih su Vlada i nadležni odbor prihvatili 17.
Zakon o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, jednake mogućnosti za ostvarivanje prava i sloboda, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada, naveli su predlagači, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala