„Nisu bili korektni prema Đokoviću, sigurno bi uradili drugačije zbog Nadala ili Federera“

© AP Photo / Gregorio BorgiaNovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Odlaganje finala Mastersa u Rimu za ponedeljak bilo bi korektno sa strane organizatora turnira. Međutim, čelni ljudi italijanskog turnira se prema Novaku Đokoviću ne ponašaju baš korektno. Da je bio u pitanju Federer ili Nadal, sigurno bi to uradili.
Ovako Radmilo Armenulić, nekadašnji teniser i teniski trener, komentariše za Sputnjik sport finalni meč poslednjeg Mastersa pred Rolan Garos između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, koji je prema mišljenju mnogih iz sveta tenisa mogao da bude odložen imajući u vidu činjenicu da je najbolji teniser sveta samo dan ranije odigrao dva maratonska meča.
Novak Đoković se u glavnom gradu Italije našao u nepovoljnoj poziciji na završetku turnira, jer je njegov četvrtfinalni duel sa Stefanosom Cicipasom zbog kiše pomeren za subotu, kada je odigrao i meč polufinala sa jednako umornim Lorencom Sonegom koji je istog dana pobedio Andreja Rubljova u meču četvrtfinala.
Srpski teniser Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
„Voda pokriva 70 odsto planete, a Đoković ostatak“
Spektakularni okršaj Grka i Srbina završen je posle skoro tri i po sata igre, a Novak je za odmor pred polufinale sa Italijanom imao samo četiri sata. To je uticalo na koncentraciju najboljeg tenisera sveta koji je u drugom setu protiv Sonega imao šansu da ranije privede meč kraju, ali se ipak u odlučujućoj deonici saznao učesnik finala.
Sa druge strane, Rafael Nadal je poslednju prepreku pred finale Rima preskočio za sat i po vremena tenisa u subotu, te je svežiji i koncentrisaniji ušao u veliko finale dvojice tenisera koji se uz Rodžera Federera bore za titulu najboljeg svih vremena (GOAT), a potom i osvojio svoju desetu titulu u italijanskoj prestonici.
Na Foro Italiku bilo je publike, iako daleko od punog kapaciteta stadiona, te je jasno da se iz ugla organizatora turnira finale nije igralo radi prihoda od prodaje karata, već za televiziju. Ipak, imajući u vidu nepovoljnu situaciju u kojoj se našao prvi reket sveta, nije bilo ni pomena o odlaganju polufinalnog, odnosno finalnog okršaja u Večnom gradu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Zapad priznao: Rim serijski prestupnik prema Đokoviću
„Radi se o tome da je Novak možda i mogao da dobije taj meč, međutim, u trećem setu je umor učinio svoje jer je prethodnog dana šest sati igrao, tako da jednostavno nije izdržao u onom tempu koji je držao u prva dva seta. Mislim da se Novak polako vraća u igru i to je dobro pred Rolan Garos“, smatra Radmilo Armenulić.
Novak Đoković je posle finala izjavio da je Španac bio bolji u odlučujućim momentima, ali i da nije osećao nikakvu premorenost, te da je mogao da igra još nekoliko sati u nedelju.
Armenulić ipak veruje da to i nije baš tako, s obzirom na jak tempo kroz koji je prošao Novak Đoković na završetku Mastersa.
„Neće jednostavno možda da prizna, ali u svakom slučaju mislim da je to bila dobra priprema za Rolan Garos. Videćemo kako će Beograd da odigra, sigurno dobro, i onda očekujem dobar rezultat“, kaže Armenulić za Sputnjik sport.
Dvojica velikih rivala i u tridesetim godinama su u Rimu pokazala besprekoran nivo tenisa kojim su potvrdili Đokovićevu izjavu da su u svetlu nove generacije tenisera na Turu, Srbin i Nadal „nova generacija“, a kulminacija njihovih priprema još od Australijan opena biće na Rolan Garosu.
Srbin hita ka 19. Gren slem tituli, a Španac ka 21, odnosno 14. trofeju u Gradu svetlosti.
Armenulića smo pitali kakav uticaj ishod u Rimu može imati na dvojicu legendi belog sporta u Parizu, na šta je on ukazao da je prvo pitanje da li će Novak i Rafa uspeti da dođu do finala:
„To nikad nije sigurno na Gren slem turnirima, uvek su velika iznenađenja. Tu su Medvedev, Rubljov, Cicipas, Zverev, svi su oni negde kandidati za osvajanje Rolan Garosa, tako da sačekajmo da uđu u finale pa onda možemo da komentarišemo“.
Prema njegovom mišljenju, Đoković je u formi kojom će uspeti da osvoji Srbija open dva koji se igra u nedelji pred Rolan Garos na kom će biti važno ili da Novak trijumfuje, ili da Nadal ne odbrani titulu, kako bi se prednost u trci za Gren slem titule okrenula u korist Srbina.
„On treba da se fokusira na igrača u prvom kolu, odnosno fokusiran na svakog protivnika, da igra gem po gem, set po set, da igra meč po meč i da eventualno stigne do finala“, mišljenje je Armenulića.
Rolan Garos je na programu od 31. maja do 13. juna.
Đoković: Koliko puta još moram to da ponovim?
Španci o finalu Rima: Kralj se vratio
Nadal: Novače, bila mi je čast /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala