Nazire se svetlo na kraju tunela: Kosačov o uzdržanom optimizmu Lavrova posle susreta sa Blinkenom

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov pozitivno je ocenio prvi sastanak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena koji je održan 19. maja u Rejkjaviku.
„Pratićemo razvoj događaja, kako kažu u vestima. Najbolji nastavak bi bio obnavljanje većine ranijih pregovaračkih formata i uklanjanje najkritičnijih problema, uključujući i one u radu obe diplomatske misije“, napisao je senator na svojoj Fejsbuk stranici.
„Svideo mi se uzdržani optimizam našeg ministra spoljnih poslova na kraju sastanka. Poznavajući tradicionalno realistične ocene Sergeja Lavrova, pretpostavljam da je to veoma dobar znak“, naveo je on.  
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Šta je Lavrov rekao posle razgovora sa američkim državnim sekretarom
Prema mišljenju parlamentarca „potvrda da je situacija nenormalna i da postoje ruševine koje treba raščistiti, takođe je važna polazna tačka“.
„Jasno je strane različito vide uzroke i izlaze iz ove situacije, ali zato i postoji dijalog, da bi se pristupi sveli na zajednički imenitelj“, smatra Kosačov.
Označivši nesuglasice, strane su se potrudile da izdvoje one teme na kojima mogu zajedno da rade, rekao je senator. Između ostalog to je iranski nuklearni program, Avganistan, blok za razoružanje. Među problemima, na kojima bi države mogle aktivno da sarađuju su „pandemija, klima, Korejsko poluostrvo i regionalni sukobi“, naveo je Kosačov.
 „Sada je sve na predsednicima. To je ključni momenat. Rekao bih da situacija u velikoj meri zavisi od američkog lidera, s obzirom da su naše pozicije, kako se kaže, na stolu i uvek smo otvoreno izražavali spremnost za saradnju. Naravno, to ne podrazumeva da jedna strana izvršava uputstva druge - samo je moguća jednakost i shvatanje šta su zajednički interesi“, uveren je političar.
Kosačov je primetio da je, „30 minuta nakon početka razgovora u Rejkjaviku, Vašington uveo sankcije protiv nekoliko brodova i organizacija, koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“.
„To je za sada naša stvarnost, iako se nazire svetlo na kraju tunela“, zaključio je senator.
Sastanak Lavrova i Blinkena je održan na marginama ministarskog samita Arktičkog saveta. Kako je saopštio ruski ministar, dve strane će svojim predsednicima pripremiti predloge za susret, uključujući i po pitanju strateške bezbednosti. Po njegovim rečima, sastanak je bio konstruktivan, Rusija je spremna da "raščisti sve ruševine" u odnosima sa SAD, nastale za vreme prošle administracije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala