Ministarstvo odbrane Crne Gore: Nastavljamo učešće u misiji Kfor

© Tanjug / Sava RadovanovićPripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane (MO) saopštilo je danas da Vojska Crne Gore (VCG) nastavlja učešće u misiji Kfor na Kosovu, a da odluka o proširenju misije, odnosno upućivanju jedinice nivoa voda, nije mogla biti doneta zbog situacije izazvane korona virusom, određenih budžetskih restrikcija i kašnjenja u usvajanju Budžeta za 2021. godinu.
Za tako ozbiljne aktivnosti, kao što je učešće u međunarodnim misijama i vojnim aktivnostima u inostranstvu, kako ističu iz tog resora, sredstva se planiraju unapred, a uobičajeno je da se proces planiranja, obuke, pripreme i upućivanja u misiju, realizuje duži vremenski period.
„S tim u vezi, ističemo da ovakve aktivnosti nije moguće realizovati bez kvalitetnog procesa planiranja“, navodi se u saopštenju.
Podsjećaju da su MO i VCG u misiji Kfor prisutni sa dva lica od 2018. godine. Vojska Crne Gore učestvuje u operaciji Kfor sa štabnim oficirom na dužnosti zamenika načelnika za inženjeriju u Odeljenju za inženjeriju i planove u Komandi misije u Prištini, dok Ministarstvo odbrane Crne Gore učestvuje sa civilnim licem na dužnosti savetnika za ljudske resurse u NATO timu za vezu, pri komandi operacije u Prištini.
Iz Ministarstva odbrane su naglasili da Crna Gora jeste i da će ostati kredibilan saveznik.
„Transatlantski region ne može biti stabilan i siguran bez integrisanog zapadnog Balkana. Imajući u vidu da je jedan od naših prioriteta siguran i prosperitetan region, Crna Gora će i dalje imati konstruktivnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti. U skladu s tim, mi ćemo nastaviti da podržavamo napore NATO-a na Kosovu, u okviru svojih mogućnosti“, zaključuje se u saopštenju, prenose „Vijesti“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala