Milov gradonačelnik kreće u odbranu Podgorice – i na ćirilici

© Sputnik / Nebojša PopovićPrazne ulice Podgorice
Prazne ulice Podgorice - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Nakon poraza na parlamentarnim izborima, potom na lokalnim u Nikšiću i Herceg Novom, sve je očiglednije da će DPS odsudnu borbu voditi u Podgorici na lokalnim izborima 2022. Gradonačelnik Ivan Vuković, kadar DPS-a, u sklopu priprema doneo je niz ranije teško zamislivih odluka, uključujući postavljanje novih tabli s nazivima ulica i na ćirilici.
Politički rovovi za izbore koji će biti održani na proleće sledeće godine već se ukopavaju. DPS se sprema za eventualnu odbranu vlasti u glavnom gradu, u kome po mnogima živi već pola Crne Gore.
U tom svetlu treba tumačiti i nedavne izjave gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, koje su potpuno drugačije nego prije parlamentarnih izbora.

Table s nazivima ulica i na ćirilici

Vuković najavljuje postavljenje novih tabli sa nazivima ulica na ćirilici i latinici, a prvi put je javno osudio pjevanje pjesama kontroverznog hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona tokom protesta komita nedavno kod zgrade Vlade.
Vuković je takođe nakon rasprave o Srebrenici, na svom nalogu na Tviteru napisao da je fašizam reći da su Srbi genocidni narod.
Glavni grad je pokrenuo i projekat gradske televizije, već su počeli da rade portal i radio, dok će televizija biti aktivna od septembra.
Po sadržajima koji se mogu pročitati na gradskom portalu već sada se vidi da će novi gradski medij biti u ideološkom smislu naslednica onoga što je radila RTCG prije izbora, jer će glavna urednica Gradske TV biti Tamara Nikčević, koja i dalje na RTCG-u uređuje emisiju „Teleskopija“ u kojoj svesrdno brani režim Mila Đukanovića.
Direktor nove Gradske TV biće Rade Vojvodić, takođe nekadašnji direktor RTCG. U narednih mjesec dana očekuje se da će Skupština Crne Gore izabrati novo rukovodstvo RTCG, a da će novinari sa državnog medija, bliski DPS-u, preći na Gradsku televiziju.

Podgorica poslednja odbrana DPS-a

Milena Vuković Sekulović, odbornica Gradskog pokreta URA, kaže za Sputnjik da je očigledna promjenu u retorici gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića u odnosu prije parlamentarnih izbora.
„Zaista, ponašanje gradonačelnika Vukovića ne čudi ukoliko se uzme u obzir njegova pripadnost Demokratskoj partiji socijalista, koja je mijenjala ideologije zavisno od trenutnog interesa. Iako mlad, gradonačelnik je često nacionalne priče stavljao u fokus svog funkcionisanja dok nije shvatio da ta politika ipak ne donosi glasove, pa smo sada svjedoci ipak nešto ’mirnijeg tona‘ uz veliko šminkanje grada koje neodoljivo podsjeća na predizbornu kampanju. Mislim da je to poslednja odbrana DPS-a koji posle poraza na državnom nivou, a potom i na lokalnim izborima pokušavaju da se održe i sad već nije bitno biračko tijelo, glasovi su glasovi. Znamo da je gradonačelnik Vuković kritikovao takozvane patriotske skupove na kojima se pjevaju Tomsonove pjesme, a u isto vrijeme je u toku epidemiološke krize bio na Cetinju, učestvovao na skupovima na kojima su se takođe pjevale iste pjesme, pa me čudi kako mu i tada nisu zasmetale“, kaže Milena Vuković Sekulović.
Ona ukazuje da, s druge strane, gradonačelnik Vuković postavlja novinarku RTCG-a na čelo RT Podgorica koja je svojevremeno rekla da „mrzi Podgoricu“.
„Koliko vidimo, DPS je počeo da gubi svoj put i nikako ne mogu da se opredijele da li su građanska ili nacionalna partija, a ono što je sigurno jeste da za 30 godina nisu ni pokušali da u Podgorici i Crnoj Gori izgrade građansko društvo koje danas ne bi promjenu vlasti doživljavalo kao apokalipsu.
Nažalost, danas živimo posledicu promašene politike DPS-a koju Ivan Vuković dosledno sprovodi kao nova nada DPS-a koja je očigledno došla u pogrešno vrijeme kada DPS, na svu sreću građana Podgorice, polako gubi konce iz svojih ruku, i samo čeka finalnu presudu u Glavnom gradu,” ističe naša sagovornica.
Mnogi analitičari u Crnoj Gori slažu se da će podgorički izbori doneti rasplet onoga što se desilo na parlamentarnim u avgustu prošle godine. Iako je još godinu dana do njih, zbog toga što u Podgorici živi maltene 250 hiljada živi, ti opštinski izbori su najznačajniji, a u Glavnom gradu DPS ima većinu odbornika.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala