Lista autohtonih naroda Ukrajine bez Rusa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Rusi nisu obuhvaćeni listom autohtonih naroda Ukrajine u nacrtu zakona koji je predsednik te zemlje Vladimir Zelenski podneo parlamentu.
Ovim dokumentom se definišu prava autohtonih naroda u državi.
Označen je kao hitan a ukrajinski predsednik se nada da će ga poslanici u najskorije vreme razmotriti.
U nacrtu zakona se navodi šta je izvorni narod Ukrajine – to je autohtona etnička zajednica koja je nastala na teritoriji Ukrajine, ima svoj originalni jezik i kulturu, tradicionalne, socijalne, kulturne i zastupničke organe, doživljava sebe kao izvorni narod Ukrajine, predstavlja etničku manjinu u okviru stanovništva zemlje.
U dokumentu su odvojeno navedeni narodi nastali na teritoriji Krima, kao krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci.
U nacrtu dokumenta se navodi da ti narodi imaju pravo na samoopredeljenje u Ukrajini, da grade svoj politički status u okvirima Ustava i državnih zakona i slobodno ostvaruju ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.
Dokumentom se autohtonim narodima garantuju prava da imaju svoje obrazovne institucije i da se školuju na svom jeziku, kao i da imaju svoje medije.
Država se pak obavezuje da im garantuje zaštitu od genocida.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala