Šta je Lavrov rekao posle razgovora sa američkim državnim sekretarom

© AP Photo / Saul LoebMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je posle dvočasovnih razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Rejkjaviku da je sastanak bio kontruktivan.
„Razgovarali smo duže nego što smo planirali, sat i 45 minuta, razgovor je bio konstruktivan “, rekao je Lavrov novinarima.
Prema njegovim rečima, postoji razumevanje da je neophodno prevazići nezdravu situaciju koja je nastala u odnosima između Moskve i Vašingtona prethodnih godina.
„Ruševina ima dosta, nije ih lako raščistiti, ali osetio sam kod Blinkena i njegovog tima spremnost da se to uradi. Mi to nećemo kočiti“, istakao je je ruski ministar.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Rekao je i da se nada da će lideri dve zemlje, posle ovih razgovora, definisati dalje puteve za popravljanje odnosa između Rusije i Amerike.
Osvrnuo se i na rad diplomatskih predstavništava dve zemlje, istakavši da lančana reakcija do koje došlo u primeni mera i kontramera nikome ne donosi zadovoljstvo.
Lavrov je dodao i da će sa američkim kolegom raditi na pripremi predloga tema za susret predsednika dve zemlje, uključujući pitanje strateške stabilnosti.
Sastanak je održan na marginama Arktičkog saveta, a nakon što je američki predsednik Džozef Bajden nedavno pozvao ruskog lidera Vladimira Putina da se sastanu na teritoriji neke evropske države.
Do susreta dvojice visokih zvaničnika dolazi u atmosferi izuzetno napetih odnosa između Rusije i Amerike.
Za sastanak je vladalo veliko interesovanje medija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala