Kurti: Pokušavamo da oborimo Tačijev sporazum sa NATO-om o kretanju KBS na severu Kosova

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti na sednici parlamenta
Aljbin Kurti na sednici parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti govorio je danas u Skupštini i o sporazumu bivšeg predsednika Hašima Tačija sa NATO, kojim se vlast u Prištini obavezala da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom Kfora, prenosi Ekonomija onlajn.
Dodao je da je takav sporazum štetan i da se ne može ispraviti na samo jednom sastanku.
"Slučaj sam predao Tužilaštvu i ono ga razmatra, ali ne brinite, odnosi između Kosova i NATO će se produbiti. Odgovorio sam da je to štetan sporazum i nesreća je što smo ga nasledili, ali to se ne može rešiti samo jednim sastankom sa NATO“, odgovorio je Kurti na pitanje poslanika DPK Fadila Nure, koji je od premijera tražio da se izjasni da li podržava ovakav sporazum ili ne.
Podsetimo, nekadašnji predsednik Kosova Hašim Tači, je 2013. godine sa pozicije premijera, obećao NATO-u da KBS neće ići na sever Kosova, bez saglasnosti Kfora.
Kako su pisali mediji 2019, pozivajući se na izvore u sedištu Alijanse, u vezi sa tim postoji razmena pisama između tadašnjeg premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara Andreasa Foga Rasmusena.
“U osnovi, tadašnji premijer Tači se obavezao da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom Kfora”, objasnio je jedan zvaničnik u NATO.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala