Kina: Pooštrena zabrana korišćenja kriptovaluta

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaKriptovalute bitkoin, lajtkoin i etereum
Kriptovalute bitkoin, lajtkoin i etereum - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Kineske vlasti pooštrile su ograničenja koja zabranjuju finansijskim institucijama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s kriptovalutama.
Time je pokrenut novi pad vrednosti digitalnog novca.
U poređenju s prethodnom zabranom iz 2017. godine, nova pravila proširila su opseg zabranjenih usluga i prosudila da „virtualne valute nisu podržane bilo kakvom stvarnom vrednošću“, piše „Kliks“.
Tri udruženja finansijske industrije u utorak su uputila svoje članove, među kojima su banke i internet kompanije za plaćanje, da ne nude nikakve usluge vezane uz kriptovalute, poput otvaranja računa, registracije, trgovine i osiguranja.
Nova zabrana, koju je objavila Narodna banka Kine (PBOC), takođe uključuje usluge koje prethodno nisu spomenute.
Jasno je navedeno da institucije ne smeju prihvatiti kriptovalute ili ih koristiti kao sredstvo plaćanja. Ni institucije ne mogu pružati usluge razmene između kriptovaluta i juana ili stranih valuta.
Pored toga, institucijama je zabranjeno da pružaju usluge štednje i izdavanja finansijskih proizvoda povezanih s kriptovalutom.
Banke i kompanije koje nude usluge plaćanja takođe su pozvane da pojačaju nadzor novčanih tokova koji su uključeni u trgovinu kriptovalutama i da bliže koordinišu u identifikaciji takvih rizika.
Vlada je 2013. definisala bitkoin kao virtuelnu robu i rekla da je pojedincima dozvoljeno slobodno sudelovanje u njegovoj internet trgovini. Kina ne priznaje kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja, a bankarski sistem ne prihvata kriptovalute, niti pruža odgovarajuće usluge.
Međutim, iste godine finansijski regulatori, uključujući PBOC, zabranili su bankama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s bitkoinima.
Takođe su zabranili platformama za trgovanje kriptovalutama pretvaranje zakonskog sredstva plaćanja u kriptovalute i obrnuto.
Zbog ograničenja, kripto-berze se zatvaraju, a mnogi su se preselili u inostranstvo.
Do jula 2018. godine, 88 platformi za trgovanje virtuelnim valutama i 85 ICO platformi povuklo se s tržišta, saopštila je PBOC.
Industrijska direktiva upozorila je da se špekulativno trgovanje bitkoinima oporavilo, narušavajući „sigurnost imovine ljudi i remeteći normalan ekonomski i finansijski poredak“.
S tim u vezi, mnogi kineski investitori obnovili su trgovanje na platformama, koje poseduju kineske berze, a koje su se preselile u inostranstvo.
Vinston Ma, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Njujorku i autor knjige „Digitalni rat“, rekao je da su nova pravila osmišljena kako bi u potpunosti isključila kripto-transakcije iz kineskog finansijskog sistema i očekuje da će vlada izneti nove propise koji ciljaju kripto-imovinu, prenosi B 92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala