Bugarski evroposlanik: Zaev uveren u podršku drugih zemalja, neke zemlje EU licemerne

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski rekao je da se premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u svojim obraćanjima Bugarskoj „zadovoljno smeška“ i pokazuje „odvratni bezobrazluk“ jer je uveren u podršku drugih država, dok se pojedine zemlje EU ponašaju licemerno.
On je komentarisao izveštaj Službe nacionalne bezbednosti Bugarske u kojem se navodi da su strane službe radile protiv Bugarske zbog njenog stava povodom pristupanja Severne Makedonije EU.
Njihov cilj bio je diskreditacija Bugarske i sprečavanje njenih pokušaja da štiti nacionalne interese.
Džambaski je ocenio da se neke zemlje, kao na primer Hrvatska, ponašaju licemerno.
„Mi se nalazimo u ponižavajućem položaju kad moramo da se pravdamo pred Evropom. Jedni ne razumeju naš stav, drugi ga ne uzimaju u obzir, treći šapuću Zaevu i SDSM na uvo: ‘Izvršićemo pritisak na Bugarsku, lobiraćemo za vas na razne načine’. Sada govorim o onim zemljama EU koje same skrivaju prljav veš, ali se licemerno uznemiravaju zbog toga što Bugarska zalazi u ‘intimni prostor’ Severne Makedonije i od nje traže ‘nemoguće’  “, napisao je on na Fejsbuku.
Antibugarska titovska ideologija ne samo da se ne poriče nego se i pozdravlja, rekao je on.
Podsetimo, Džambaski je nedavno izrazio ogorčenje izjavom hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je kritikovao Sofiju zbog stava o Skoplju.
Milanović izjavio da se protivi zahtevima Bugarske prema Severnoj Makedoniji. Prema rečima hrvatskog predsednika, zahtevi da se promene lažni, po mišljenju Bugarske, podaci u makedonskim udžbenicima i nacionalno poreklo može se okarakterisati kao pokušaj „ulaska u intimni prostor“ strane države.
„Predsednik Hrvatske je ogorčen činjenicom, da zlonamerne akcije, sa njegove tačke gledišta, dolaze od države koja je članica EU. Ogorčen sam činjenicom da država EU potpuno neprimereno napada drugu državu EU i zauzima kategoričan stav u sporu koji nema nikakve veze sa njom“, napisao je Džambaski ranije na fejsbuku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala