Vučić: EU nikada neće prihvatiti Srbiju kao člana - čak i ako ispuni sve uslove

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj izjavio je za tamošnji radio Plus da bi Srbija volela da postane članica Evropske unije, ali da i ako ispuni sve potrebne uslove, Unija je nikada neće prihvatiti kao punu članicu.
On je izjavio da još mnogo toga treba da se uradi, da se poboljša vladavina prava, ali da je pitanje Kosova veliki problem.
"Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a 22 zemlje članice od 27 ga priznaju", rekao je Vučić i obećao da će se Srbija približiti standardima i političkim pozicijama u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima.
Kako je objasnio, on je otvoreno rekao Briselu da Srbija ima sopstvene interese koje mora da brani.
"Ne možemo da pucamo sebi u nogu ako imamo podršku Rusije i Kine u vezi našeg teritorijalnog integriteta. I zašto bismo rekli išta protiv njih", rekao je Vučić.
On je dodao da su dobri odnosi sa Kinom, Rusijom, pa i Turskom pomogli Srbiji u rešavanju brojnih problema u proteklih 15 meseci.
"Zašto bismo radili nešto što nije u najboljem interesu naše zemlje. A kada bi se pojedine zemlje EU bunile protiv činjenice da sarađujemo sa Kinom, iako je njihov trgovinski balans sa Kinom hiljadu puta veći nego naš, to bi bilo licemerje", zaključio je Vučić.
Govoreći o vakcinaciji protiv korona virusa, koja je po oceni Češkog radija najbrža u Evropi, Vučić podseća da je u Srbiji na raspolaganju pet vakcina, od kojih ruski Sputnjik Ve i kineski Sinofarm nisu odobrene u EU.
"Ne zanimaju me geopolitike. Zanima me zdravlje ljudi. Mi spašavamo živote, što nam je bitno", rekao je Vučić.
Upitan da li je zabrinut da bi EU mogla da zabrani ulazak građanima vakcinisanim nekom od neregistrovanih vakcina, Vučić ponavlja da je hiljade građana vakcinisano i da nije bilo nikakavih problema.
Govoreći o novčanoj pomoći od oko 25 evra svakome ko se vakciniše, Vučić je kazao da taj sistem funkcioniše.
"Ranije smo vakcinisali 10.000 građana dnevno, sada 25.000 i postavili smo određena ograničenja, jer je na početku bilo 85.000 dnevno. Za nas nije problem da ponudimo 80 ili 100 miliona evra, jer ako to ne učinimo, naša ekonomija se neće pokrenuti. Nećemo napredovati kao što smo planirali", rekao je Vučić i dodao da što se više ljudi vakciniše, ekonomija će biti bolja. 
 Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
„Torlakova“ vakcina odobrena u Rusiji
Rad na nabavci vakcina kompanija Fajzer i Biontek počeo je prošlog avgusta, a Vučić ističe da je u to uloženo dosta rada i energije.
"Počeli smo tako što smo pričali sa svima", rekao je Vučić i podsetio da je Srbija prvi kontigent vakcina dobila istovremeno kada i EU, koja je naručila 600 miliona doza, a Srbija samo dva miliona.
"I dobili smo ih krajem godine. To je bio naš bilateralni sporazum. Razgovarali smo sa njima svaki dan, a oni su se prema nama odnosili iskreno, bili su pouzdani i isporučili su sve na vreme", rekao je Vučić.
Kada je reč o kineskim i ruskim vakcinama, Vučić kaže da one nisu poklonjenje, već da je Srbija platila svaku vakcinu, a da ih je besplatno distribuirala i u regionu.
"Platili smo sve naše obaveze, ne dugujemo Rusiji ni dolar, kao ni za, na primer, isporuke gasa", rekao je Vučić, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala