Testiran svemirski internet, rezultati do sada nezabeleženi

CC0 / Unsplash/Ramy / Mladić radi na laptopu pod noćnim nebom
Mladić radi na laptopu pod noćnim nebom - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Svemirski internet koji uvodi kompanija milijardera Ilona Maska, testiran je u Nemačkoj. Izmereni su do sada nezabeleženi rezultati u brzini protoka.
Kompanija „Spejsiks“ lansirala je pre samo nekoliko dana treću grupu Starlink satelita u Zemljinu orbitu. Svemirski internet trebalo bi da proradi do 2027. godine i da se sastoji od 12.000 satelita koji će prenositi internet vezu visoke brzine.
Testiranja svemirskog interneta već su počela, a jedan je urađen u nemačkom gradu Kaselu, navodi portal specijalizovan za tehnologiju Wccftech.
Prema njihovim navodima, izmerena je brzina daunlouda od 543 megabita u sekundi. Brzina aplouda je 38 megabita u sekundi, a latencija, vreme za koje se podaci prenesu iz originalnog izvora do cilja, od 9 milisekundi.
Drugi test pokazao je još impresivnije rezultate, sa brzinom daunlouda od 560 megabita u sekundi, ali je latencija porasla na 13 milisekundi.
Rekordna brzina zemaljskog interneta do sada je bila oko 200 megabita u sekundi.
„Spejsiks“ je do sada lansirao u orbitu više od 1.600 satelita, od kojih je 90 odsto operativno i koristi se u prvoj fazi testiranja. Do sada se oko 500.000 ljudi u svetu prijavilo da testira svemirski internet.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala