Teške optužbe iz Amerike protiv Saljija Beriše za korupciju, proglašen nepodobnim za ulazak u SAD

© AP Photo / Hektor PustinaBivši premijer Albanije Sali Beriša
Bivši premijer Albanije Sali Beriša  - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Američki Stejt department objavio je danas da je bivši albanski predsednik i premijer Salji Beriša umešan u, kako je navedeno, značajnu korupciju i proglasio ga nepodobnim za ulazak u SAD. Beriša je pozvao državnog sekretara Entonija Blinkena da objavi dokumente koja bi potkrepila takvu odluku.
Stejt department je objavio da je Salji Beriš, bivši predsednik i premijer Albanije i bivši poslanik albanskog parlamenta umešan u, kako se navodi, značajnu korupciju.
„Kao premijer Albanije, Beriša je bio umešan u činove korupcije, kao što su nenamensko trošenje javnih fondova i mešanje u javne procese, uključujući korišćenje svojih ovlašćenja u svoju korist i korist bogaćenja svojih političkih saveznika i njihovih članova porodice na račun poverenja albanske javnosti u vladine institucije i javne zvaničnike. Njegova retorika demonstrirala je njegovu volju da zaštiti sebe, članove svoje porodice i političke saveznike na račun javnih istraga, antikorupcijskih napora i mera odgovornosti. Sa ovim proglašenjem, reafirmišemo potrebu za odgovornošću i transparentnošću u albanskim demokratskim institucijama, vladinim procesima i postupcima albanskih zvaničnika“, navedeno je na sajtu Stejt departmenta.
U podužem odgovoru na Fejsbuku, Beriša je obraćajući se direktno Blinkenu, rekao da je o odluci Stejt departmenta saznao iz medija i dodao da za tri decenije političkog rada nije podignuta otpužnica protiv njega za bilo kakav oblik korupcije, prenose makedonski mediji.
Beriša je pozvao Blinkena da objavi sve činjenice i dokumente dostupne američkoj administraciji ili nekom drugom kako bi potkrepio svoju tvrdnju o njemu i njegovoj porodici.
Tvrdi i da je ponosan na svoje stavove i da je uvek radio u interesu građana Albanije.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala