Stejt department: SAD će koristiti sva sredstva za sprečavanje „Severnog toka 2“

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i dalje nameravaju da koriste sva raspoloživa sredstva kako bi sprečile završetak izgradnje „Severnog toka 2“, saopštila je predstavnica Stejt departmenta Džalina Porter.
„Administracija je posvećena korišćenju svih raspoloživih diplomatskih sredstava kako bi sprečila završetak ‘Severnog toka 2’“, rekla je Porterova.
Prema njenim rečima, SAD nameravaju da promovišu „energetsku bezbednost Evrope“ kako bi sprečile „predatorsko ponašanje Rusije“. Moskva je ranije negirala ove optužbe.
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odbila je da uvodi sankcije operatoru gasovoda „Severni tok 2“, kompaniji „Nord strim 2 AG“, saopštila je ranije agencija Blumberg pozivajući se na izvore.
U izveštaju koji je u sredu predstavljen američkom Kongresu, Stejt department je izjavio da „Nord strim 2 AG“ sprovodi aktivnosti koje se u skladu sa američkim zakonom sankcionišu, međutim Bela kuća je odlučila da odustane od uvođenja sankcija iz razloga povezanih sa nacionalnom bezbednošću. Agencija precizira da će sankcije ipak biti formalno uvedene kao simboličan korak, ali će odmah biti suspendovane, odnosno defakto neće biti na snazi.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala