Severna Makedonija „udarila“ na Rusiju da bi od Evrope dobila - ništa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSpomenik u centru Skoplja
Spomenik u centru Skoplja - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Samo četiri dana pre nego što je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio početak pregovora EU sa njegovom zemljom bez odlaganja, zvanično Skoplje je odlučilo da protera jednog ruskog diplomatu. Međutim, iako Zaev u Brisel nije otišao „praznih ruku“, to je ipak uzaludno dodvoranje Zapadu, smatra poslanik Sobranja Ivan Stoilković.
Zaev je, naime, u Briselu 18. maja poručio da je „Severna Makedonija mnogo uradila i da je sada vreme da EU isporuči obećano i to bez odlaganja”. Ono što tada nije rekao, ali je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije objavilo na svom sajtu, jeste da je jedan ruski diplomata proglašen personom non grata u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, o čemu je 14. maja obavešten ambasador Ruske Federacije u Skoplju.
Interesantno je da je ovaj potez severnomakedonskih vlasti koincidirao sa činjenicom da su poslednjih nedelja brojne zemlje, poput SAD, Bugarske, Ukrajine, Češke, Slovačke, Poljske, Litvanije, Letonije, Rumunije, Italije i Estonije objavile odluke o proterivanju ruskih diplomata iz različitih razloga.

Proterivanje ruskog diplomate– uzaludno dodvoravanje Zapadu

Poslanik Sobranja i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković kaže da ovo nije nova situacija, već „deža vi“ jedne prethodne epizode kada je iz Makedonije, takođe bez razloga, bio proteran jedan ruski diplomata.
„Rusija je tada pokazala veliku hrišćansku ljubav i pamet i nije adekvatno odgovorila makedonskoj odluci, već je to odradila na jedan veoma principijelan i kulturan način, ne želeći da Makedoniju dovodi u situaciju da ostane bez diplomatskog predstavnika u Moskvi. U tom smislu ovo je „deža vi“ jedne te iste situacije gde Makedonija pokušava da se, sa jedne strane, dodvori Zapadu i pokaže kao njegov najverniji saveznik, a sa druge strane da se pred domaćom javnošću demonstrira snaga. Naime, iako se govori da će Makedonija okrenuti ćurak kada su saveznici u pitanju ako ne dobije datum za pregovore sa EU, ovo je ipak pokušaj pokazivanja domaćoj javnosti da smo i dalje na putu evroatlantskih integracija“, objašnjava Stoilković.

Makedonija od datuma pregovora daleko koliko i od Sunca

Zato, kako dodaje, ovaj potez prema Ruskoj Federaciji treba posmatrati u kontekstu činjenice da, zapravo, ne postoje objektivni uslovi za dobijanje datuma za pregovore sa EU.
Makedonija je od dobijanja datuma pregovora daleko kao što je daleko i od Sunca, jer za to ne postoje preduslovi. Razlozi su poznati, poput predizborne kampanje u Bugarskoj i tamnošnje privremene vlade, pa tamo nema ko da odgovori na zahteve bilo koga, ni spolja ni na unutrašnjem planu. U tom smislu, sve ovo je jedna predstava, pre svega za makedonsku javnost, jer nas za nekoliko meseci očekuju lokalni izbori, a moguće i vanredni parlamentarni izbori, tako da se već sada „bilduju mišići“. Ti izbori će, u svakom slučaju, biti borba na „život i smrt“ kada je u pitanju ova vlada, odnosno Zoran Zaev“, kategoričan je naš sagovornik.

Ko tebe vakcinom – ti njega proterivanjem

Na pitanje da li to znači da Skoplje ne treba da očekuje „nagradu“ od Brisela za proterivanje ruskog diplomate u vidu početka pregovora, Stoilković kaže da smo i do sada imali priliku da vidimo kakve su nagrade dolazile kada je Makedonija u pitanju, a s obzirom na sve ustupke koje je pravila u odnosu na zapadni faktor.
„Tako da ja očekujem još jednu veliku nagradu od njih, a to je jedno veliko – ništa. Međutim, nisam daleko od toga da verujem da se polako, ali sigurno gubi osećaj za neke elementarne odnose u međunarodno-političkim odnosima, jer sa jedne strane imate Makedoniju koja kuburi sa vakcinama i koja od Rusije traži vakcine koje dobija na prvi zahtev, na najbolji mogući način, a uskoro stiže još jedna isporuka vakcina, dok sa druge strane pokazuje mišiće na onome ko joj pomaže. To ne samo da je neprincipijelno, već je ponašanje koje ne dolikuje jednoj ozbiljnoj državi i ozbiljnoj diplomatiji. Posledice svega toga će se videti u narednom periodu“, zaključuje Ivan Stoilković.
Kako je naveo član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Sergej Cekov, Rusija će odgovoriti na poteze Severne Makedonije koja je proterala ruskog diplomatu iz zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala