Selaković: Vlada koliko sutra o smeni ambasadora u Poljskoj

© Tanjug / TANJA VALICMinistar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Šef diplomatije Nikola Selaković izjavio je večeras da će Vlada Srbije koliko sutra razmatrati odluku o smeni ambasadora Nikole Zurovca koji je hitno iz Varšave pozvan na konsultacije zbog peticije u vezi sa kojom se nije konsultovao sa Ministarstvom.
"Danas je trebalo da budem u Poljskoj, dogovarali smo ozbiljnu posetu, ali dan uoči toga zvaničnici su počeli da otkazuju sastanke kad smo saznali da je glavni razlog naš ambasador", rekao je Selaković i naglasio da se svugde u svetu to što učini ambasador smatra kao čin iza kojeg stoji država, preneo je Tanjug.
Ministar kaže da je njegov potez da ambasador bude pozvan na konsultacije, a da o smeni odlučuje vlada. On je naglasio da odluka koju je doneo nema veze sa sadržajem peticije i bila bi u svakom slučaju ista, jer se, kaže, ambasador nije konsultovao, "a u diplomatiji svaka reč obavezuje".
Dodao je da je ambasador trebalo između ostalog i da zna kakav je stav naroda Poljske o LGBT pitanjima.
Poseta Varšavi, kako je naveo, nije otkazana već je odložena i već je od poljskih kolega dobio nove datume.
"Poljska je za nas izuzetno važna", rekao je Selaković za Kurir TV i dodao da je to zemlja čija je ekonomija na šestom mestu u Evropi, čiji je glas bitan za Srbiju i u Unesku i kada brani svetinje na KiM.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala