Ruski vunderkind čini čuda – svetskim rekordom do krova Evrope! /video/

© Sputnik / Džordžio Perottino / Uđi u bazu fotografijaRuski plivač Kliment Kolesnikov
Ruski plivač Kliment Kolesnikov - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Kliment Kolesnikov, 20-godišnji ruski plivač, oborio je sopstveni svetski rekord na Evropskom prvenstvu u plivanju u disciplini 50 metara leđno.
Kolesnikov je u polufinalu postao prvi čovek koji je 50 metara leđno isplivao ispod 24 sekunde (23,93), a u velikom finalu dodatno je popravio učinak.
Mladi Rus oduvao je konkurenciju u Budimpešti i vremenom 23,80 došao je do zlatne medalje. Za samo dva dana dva puta je oborio rekord i posle finala rekao je da nije to očekivao. 
„Mnogo je emocija. Zaista sam zadovoljan. Juče sam oborio rekord, te mogu reći da danas nisam očekivao isto. Nismo se posebno pripremali za Evropsko prvenstvo, već smo više želeli da održimo formu nakon šampionata Rusije“, rekao je Kolesnikov za „Sputnjik“.
© Sputnik / Džordžio Perottino / Uđi u bazu fotografijaRuski plivač Kliment Kolesnikov
Ruski plivač Kliment Kolesnikov - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruski plivač Kliment Kolesnikov
Trener ruskog nacionalnog tima Sergej Čepik istakao je da svetski rekord Kolesnikova nije nešto što je očekivao, ali i da je veoma srećan zbog njega, te da mu čestita. 
Srebrna medalja pripala je Rumunu Andrej-Robertu Glinti (24,42), dok je bronza otišla u ruke Španca Uga Gonasalesa de Oliveire (24,47).
Kolesnikov, iako ima 20 godina, osvojio je čak petu zlatnu medalju na Evropskim prvenstvima, a drugu u Budimpešti pošto je prethodno sa reprezentacijom Rusije pobedio u štafeti 4h100.
Britanac Adam Piti osvojio je zlato u disciplini 100 metara prsno rezultatom 57,66 sekundi, Italijanka Simona Kvadarela postala je evropska prvakinja na 800 metara slobodno (8:20,23), dok su Francuskinja Mari Vatel i Grkinja Ana Dudunaki podelile zlato na 100 metara delfin (57,37).
Holanđanka Ranomi Kromoviđojo bila je najbolja u disciplini 50 metara slobodno (23,97), dok je u mešovitoj štafeti 4x200 slobodno slavila je reprezentacija Velike Britanije (7:26,67).
Obezbeđena još jedna viza za Tokio!
Bes srpske heroine: Ne treba da postojimo! /foto/
Kako zemlja u kojoj samo 27% muškog stanovništva zna da pliva ima najbolje vaterpoliste na svetu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala