Američke hipersonične rakete - laka meta za ruski S-500

© Foto : The Ministry of Defence of the Russian FederationSistem S-500 "Prometej"
Sistem S-500 Prometej - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 „Prometej“ može da presretne ciljeve slične hipersoničnim raketama LRHW (Long-Range Hypersonic Weapon) napravljenim u SAD, saopštio je Sputnjiku izvor u vojnoj industriji.
„Najnoviji ruski protivvazdušni raketni sistem S-500 „Prometej“ može da presretne hipersonična sredstava vazdušno-kosmičkih napada, koji lete još većom brzinom. Američki kompleksi LRHW spadaju u klasu ciljeva koji S-500 pogađaju sa velikom verovatnoćom“, saopštio je izvor.
Meždunarodnый voenno-tehničeskiй forum ARMIЯ-2016. Denь vtoroй - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2020
Ruska vojska dobija „ubicu“ satelita i hipersoničnog oružja
Sagovornik je dodao da „uzimajući u obzir da će u koncepciji LRHW bojevi deo predstavljati hipersoničnu jedrilicu, slabih manevarskih mogućnosti, za S-500 neće biti problem da je pogodi“.
Protivvazdušni raketni sistem je S-500 „Prometej“ trebalo bi da dopunjava sistem S-400. On će čuvati ključne administrativno-industrijske centre u državi od potencijalnog napada hipersoničnih raketa.
U tu svrhu „Prometej“ će koristiti razne tipove raketa. Na primer, municiju velikog dometa sistema S-400 za uništavanje ciljeva na rastojanju većem od 400 kilometara, dok će rakete iz porodice 77N6 pogađati objekte u bližim delovima kosmosa.
Pored toga, specijalno za „Prometej“ je napravljen radar „Jenisej“, koji može da otkrije ciljeve na hiljade kilometara u bližim delovima kosmosa.
S-500 bi trebalo da bude predat vojsci do 2025. godine.
Ranije je američki list „Popular mehaniks“ saopštio da u SAD rade na hiperzvučnom oružju LRHW, koje će omogućiti da se izvede napad na Rusiju u slučaju konflikta. Prema podacima izdanja, maksimalna brzina bojevog dela naoružanja biće veća od 17 maha, a bojeva glava moći će da pogodi ciljeve na udaljenosti do 2.700 kilometara.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala