Putin i Si otvorili radove na novim atomskim blokovima u Kini /video/

© Sputnik / Sergeй Ilьin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Rusija i Kina su postigle značajan uspeh u svim oblastima i sada se nalaze na najveći nivo. Svi dogovori se realizuju.
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping označili su putem video-veze početak izgradnje četiri nova bloka na Tjanvanskoj nuklearnoj elektrani i nuklearnoj elektrani "Sjujdapu" u Kini.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Radovi su počeli kada su Putin i Si, primivši izveštaje o pripravnosti, naizmenično dali komandu za početak radova.
"Od vremena potpisivanja sporazuma (o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji) Rusija i Kina su postigle značajne uspehe u jačanju višestrane kooperacije i uzajamnog poverenja u svim oblastima: u politici, međunarodnim poslovima, trgovini, ekonomiji, kulturno-humanitarnoj razmeni. Može se reći da su rusko-kineski odnosi dostigli najveći nivo u istoriji", rekao je Putin za vreme ceremonije.
Vraćajući se temi saradnje u nuklearnoj energetici, Putin je primetio da se svi sporazumi postignuti na najvišem nivou dosledno i neprekidno sprovode.
Moskva i Peking odavno sarađuju u nuklearnoj sferi. Uz učešće Rusije u Kini su sagrađena četiri energobloka Tjanvanske nuklearne elektrane i nuklearni reaktor na bazi brzih neutrona „CEFR“.
Tjanvanska nuklearna elektrana je najveći objekat rusko-kineske ekonomske saradnje. Prvi i drugi blok je pušten 2007. godine, treći – 2017. godine i četvrti – 2020. godine. Zemlje planiraju početak izgradnje još dva bloka. Rusija će projektovati takozvano nuklearno ostrvo elektrane i snabdeti najznačajnijom opremom.
„Rosatom“ i Kineska državna nuklearna korporacija su u junu 2019. godine potpisali ugovor za izgradnju trećeg i četvrtog energobloka nuklearne elektrane „Sjujdapu“ u provinciji Ljaoning. To će biti sistemi tri plus generacije sa reaktorima VVER-1200 (serija reaktora sa vodom pod pritiskom).  
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala