Rusija nudi pomoć Jermeniji i Azerbejdžanu u demarkaciji granice

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov smatra da bi Rusija mogla da postane posrednik u rešavanju pitanja, vezanih za demarkaciju granice između Jermenije i Azerbejdžana.
„Detaljno smo obavestili naše prijatelje o naporima koje Ruska Federacija ulaže kako bi bio regulisan incident koji je nastao usled odsustva međunarodno ustanovljene državne granice“, izjavio je Lavrov na konferenciji za štampu sa tadžikistanskim kolegom Sirodžidinom Muhridinom.
Kako je rekao, Rusija je u okviru ODKB ponudila pomoć Bakuu i Jerevanu u vezi sa regulisanjem situacije na granici i pokrenula inicijativu za formiranje komisije dveju zemalja za delimitaciju i demarkaciju.
„Prema preliminarnim dogovorima između jermenske i azerbejdžanske strane, Rusija je ponudila pomoć u početku u sprovođenju delimitacije i dermarkacije granice, pokrenuvši inicijativu za stvaranje zajedničke jermensko-azerbejdžanske komisije u tu svrhu. Rusija bi u toj komisiji mogla da učestvuje, ukoliko želite, kao konsultant, posrednik“, rekao je Lavrov.

Tadžikistan i Kirgizija

Istovremeno, ministar se nakon pregovora sa tadžikistanskim kolegom osvrnuo i na situaciju na tadžikistansko-kirgistanskoj granici, rekavši da zvanična Moskva pozdravlja okončanje faze eskalacije sukoba i napore Dušanbea i Biškeka u zajedničkom radu na razgraničenju granica.
Predsednici Rusije i Kirgizije Vladimir Putin i Sadir Žaparov - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Putin: Rusija spremna da pomogne u stabilizaciji situacije na granici Kirgizije i Tadžikistana
Rusija nastavlja da doprinosi modernizaciji Oružanih snaga Tadžikistana, uzimajući u obzir utvrđene planove i rokove, dodao je Lavrov. Prema njegovim rečima, saradnja sa Tadžikistanom u vojnoj sferi ima poseban značaj u svetlu postojećih pretnji u regionu.

Ruska vakcina

Još jedna tema o kojoj je govorio šef ruske diplomatije je ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
Kako je rekao, predsednici Rusije i Tadžikistana, Vladimir Putin i Emomali Rahmon dogovorili su se da isporuke ruske vakcina „Sputnjik Ve“ zemlji budu besplatne.
Lavrov je stigao u Tadžikistan kako prisustvovao redovnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova Organziacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala