ODKB pozvao Rusiju i SAD na stvaranje nove „bezbednosne jednačine“

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova država-članica ODKB na zasedanju u Dušanbeu
Ministri spoljnih poslova država-članica ODKB na zasedanju u Dušanbeu - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Zemlje Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pozvale su Moskvu i Vašington da započnu dijalog o stvaranju nove „bezbednosne jednačine“.
Kako se navodi u izjavi ministara spoljnih poslova država-članica ove organizacije, ona treba da obuhvati „svo nuklearno i nenuklearno ofanzivno i odbrambeno naoružanje sposobno za rešavanje strateških zadataka“.
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Moskva i Vašington: Prva razmena podataka o raketama od produženja START 3
Ministri spoljnih poslova zemalja ODKB-a takođe su prokomentarisali produženje sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja od 8. aprila 2010.
„Zemlje članice ODKB-a smatraju Sporazum strateškom naoružanju osnovnim elementom savremene arhitekture kontrole naoružanja, međunarodne bezbednosti i stabilnosti, koja se zasniva na principima jednakosti, uzajamnog uvažavanja interesa i nedeljive bezbednosti“, ističe se u dokumentu.
Sporazum o strateškom naoružanju, koji je potpisan 2010. godine, a stupio na snagu 2011. godine, jedini je sporazum o ograničenju naoružanja između Moskve i Vašingtona koji je na snazi. Početkom februara Rusija i SAD produžile su sporazum bez izmena i dopuna za pet godina – do 5. februara 2026.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala