Naterao je Meksiko da zaboravi na Hrvatsku – uz crno-belo i tri prsta /foto, video/

© Foto : Skrinšot/ Jutjub/ Sportska sećanjaSlavlje Zdenka Mufa dresu Partizana
Slavlje Zdenka Mufa dresu Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Zdenko Muf, ime ne naročito poznato u svetu srpskog fudbala zbog činjenice da nikada nije obukao dres srpskih večitih rivala, jedan je od najvatrenijih navijača Partizana, a njegova je ljubav prema crno-belima dovela do promene izgleda dresa Estudijantesa iz Meksika koji je zamenio hrvatsku šahovnicu za boje kluba iz Humske.
Bivši fudbaler i fudbalski trener tokom svoje karijere nije uspeo da se ostvari u želji da zaigra za Partizan, te je karijeru gradio kroz Radnički Beograd u kom je proveo dve sezone da bi se 1993. godine preselio u drugu ligu Grčke gde je nastupao za PAS Đaninu.
U Grčkoj je već tokom debitantske sezone postao najbolji strelac lige postigavši 29 golova na 33 utakmice.
Potom je promenio nekoliko klubova u Grčkoj i Španiji u kojoj nije ostavio veći trag, da bi 1997. godine prešao „preko bare“ i zaigrao za Estudijantes Tekos, klub iz Meksika.
Nije mu dugo trebalo da osvoji srca Meksikanaca, igrao je sjajno i nekoliko puta je biran u najbolji tim meksičke lige kao jedan od najboljih igrača i strelaca Tekosa.
Koliko je bio cenjen da je uspeo da promeni izgled dresova svog kluba.
Naime, dresovi Tekosa bili su „kockasti“, po uzoru na Hrvatsku koja je tada bila treća najbolja selekcija na svetu, a predsednik kluba je na Zdenkovu inicijativu uveo rezervnu garnituru uvodeći crne kocke na belom dresu po ugledu na boje njegovog omiljenog kluba – Partizana.
Da Zdenko Muf ni u Meksiku nije zaboravio na svoj klub, svedočio je i događaj iz 2001. godine tokom utakmice Leona i Tekosa.  
Pri vođstvu Leona od 1:0, u 75. minutu je usledila akcija gostiju kada se srpski fudbaler najbolje snašao uspevši da zatrese mrežu domaćeg tima.
Usledio je neviđeni potez srpskog fudbalera koji je proslavio pogodak sa podignuta tri prsta nakon čega je skinuo dres Tekosa ispod koga se pojavio dres Partizana.
Muf je bio toliko cenjen u klubu za koji je nastupao da mu čelnici ovaj nesvakidašnji potez nikada nisu uzeli za zlo, dok je on nekoliko godina kasnije svoj postupak obrazložio sledećim rečima:
„Darko Tešović mi je poklonio dres sa 101. večitog derbija kad im je dao gol. Čuvam ga i danas, i ne bih ga prodao ni za šta na svetu! I tako sam ja taj dres obukao dok sam igrao u Tekosu. Dam gol i skinem dres mog kluba, a ispod taj Tešovićev. TV komentatori u Meksiku su odmah znali o čemu je reč i govorili su: ‘Ima dres Partizana.'”.
„Razlog je bio taj što je moj dobar prijatelj Darko Tešović bio u Grčkoj i povređen, imao je težu povredu kolena, prijatelji smo i danas, a tada smo bili u kontaktu i onda sam mu obećao: ‘Daću jedan gol za tebe!’ Naravno, tada još nije bilo interneta, ja sam to snimio i poslao mu VHS kasetu, on se oduševio. Naravno, veliki sam Partizanovac od malena, ali više je bilo da mom drugu podignem moral.”
Lazetić za Sputnjik o pritiscima u Srbiji: Pravi se pitanje života i smrti
Stanković obradovao crveno-belu javnost: Tek smo počeli
Kakvu igru igra Piksi sa Brazilcem?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala