Mediji: Kako je „Vetar promene“ „oduvao“ Sovjetski Savez

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKoncert gruppы Scorpions
Koncert gruppы Scorpions - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Nemački novinar Vladimir Kaminer je u članku za portal „T-onlajn“ izjavio da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) uništila SSSR uz pomoć legendarne pesme „Wind Of Change“ („Vetar promene“).
Prema navodima Kaminera, koji se rodio u Moskvi 1967. godine, ključni događaj za raspad Sovjetskog Saveza navodno je bio Moskovski muzički festival 1989. godine na kojem su nastupale strane muzičke zvezde, uključujući i grupu „Skorpions“.
„Prema legendi, 'Skorpionsi' su na toj manifestaciji otpevali svoj hit 'Wind Of Change' koji je, emitovan na ruskoj televiziji. Stanovnici SSSR-a su bili zapanjeni, život im je iznenada ponudio nešto novo i svi su zapevali tu viralnu pesmu. Ona se proširila kao požar u tajgi i slušajući je, više niko nije mogao da živi svoj život na stari način. Ubrzo nakon toga se Sovjetski Savez raspao“, smatra nemački novinar.
S tim u vezi, novinar tvrdi da je zatim jedan od agenata CIA priznao da je tekst pesme napisan upravo u tom američkom resoru sa ciljem da se nanese najveća šteta sovjetskoj državi.
Kako je rekao, pesma je nastala u specijalnom odeljenju „ratne poezije“. Međutim, Kaminer nije imenovao agenta CIA od kojeg je potekla ta informacija.
Istovremeno, pomoćnik bivšeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova Pavel Palažčenko je u razgovoru sa radio-stanicom „Govori Moskva“ reči nemačkog novinara ocenio kao glupost.
„Pesma je dobra, ali neću komentarisati svakojake gluposti“, zaključio je Palažčenko.
Kultnu rok baladu napisao je 1990. godine Klaus Majne. Posvećena je perestrojki u SSSR-u i kraju hladnog rata. Pesma je nastala na engleskom jeziku, ali grupa ju je snimila i na ruskom („Veter peremen“) i na španskom („Vientos de cambio“).
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala