Lideri Albanaca iz Bujanovca obrušili se na Beograd u pismu poslatom Briselu

© Sputnik / Dejan SimićOpština Bujanovac
Opština Bujanovac - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu pismenim putem su se obratili čelnicima Evropske unije zbog, kako su naveli, stanja nesigurnosti, straha izazvanim govorom mržnje, ksenofobije i rasizma prema Albancima u Srbiji. Za to su u pismu okrivili zvanični Beograd.
Stanje nesigurnosti, strah izazvan govorom mržnje, ksenofobija i rasizam predstavnika države prema Albancima i skorašnji događaji su provokacije koje vređaju dostojanstvo Albanaca i prouzrokuju tenzije koje narušavaju krhki mir“, navodi se, između ostalog, u pismu, prenosi portal Bujanovačke.
Pismo je upućeno visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju, izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen.
U pismu koje potpisuju narodni poslanik Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, njegov zamenik Šćiprim Musliju, predsednik Skupštine Enver Ramadani, ali i veterani takozvane Oslobodilačke Vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, najoštrije se osuđuju zamena zastave Albanije srpskom zastavom u selu Končulj. 
Zastave Albanije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Incident u Bujanovcu: Zamenik predsednika opštine skinuo srpsku zastavu i postavio albansku /video/
„Ovaj događaj ne treba tretirati kao individualni čin mržnje, jer je to posledica trenutnog sistema u Srbiji  – porasta ksenofobije u odnosu na manjine, posebno Albanaca, i to od strane političara, medija i ministara“, navodi se u pismu.
Lideri Albanaca su naveli i da su „pozvali svoj narod da sačuva smirenost“.
„Vas pozivamo da pažljivo nadgledate situaciju u opštini i da utičete na zvanični Beograd kako bi se sprečile dalje provokacije“, zaključuju oni u pismu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala