„Evropa nostra“ o Visokim Dečanima: „Odgovor kad dobijemo pismo“

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa nostra“ oglasila se nakon što je u prištinskim medijima objavljeno pismo u kom dva kosovska ministra traže da Visoke Dečane uklone sa liste najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za ovu godinu. Kako je navedeno, pismo o kojem su saznali upravo iz medija, nisu još uvek dobili.
Ovoj organizaciji u utorak je poslato pismo koje su preneli prištinski mediji, objavivši ujedno fotografiju dokumenta koji potpisuju ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku.
Ministri su poručili da je reč o neosnovanoj odluci koja ne odgovara činjeničnom stanju na terenu i zatražili su da se Visoki Dečani uklone sa liste ugroženih i time „otkloni šteta ugledu Kosova“. Oni su izvršnog predsednika „Evrope nostre“ pozvali da poseti Kosovo što pre i da se uveri u kakvom je stanju manastir Visoki Dečani. 
Iako je pismo kosovskih ministara objavljeno u medijima, na adresu „Evrope nostre“, ono još uvek nije stiglo. Iz ove evropske organizacije poručuju da su se o pismu informisali upravo iz medija, piše portal Kossev.
„Odgovor će biti upućen ministrima čim budemo dobili njihovo pismo“, poručili su.
„Evropa nostra“ podseća da je prethodno odgovorila na pisma kosovskom premijeru i predsednici, Aljbinu Kurtiju, odnosno Vjosi Osmani, koji su takođe izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su Visoki Dečani uvršteni među sedam najugroženijih lokaliteta. 
Veliki broj vernika u manastiru Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Završni oblik ekstremizma na Kosovu: Udar i na veliku svetinju opasanu žicom /video/
„Kao što je već naznačeno predsednici Osmani i premijeru Kurtiju u dva pisma upućena njima, odnosno 6. aprila 2021. i 19. aprila 2021, delegacija sastavljena od stručnjaka iz Evrope Nostre i našeg partnera, Instituta Evropske investicione banke, planira da poseti Kosovo čim epidemiološka situacija dozvoli takvu posetu“, poručili su.
Ujedno navode da su u međuvremenu započeli sa održavanjem niza onlajn sastanaka sa drugim relevantnim organizacijama.
„U našem pismu od 19. aprila već smo zatražili onlajn sastanak sa predsednicom i premijerom Kosova (ili njihovim predstavnicima)“, naveli su, ali i dodali da još uvek čekaju odgovor.
„Evropa nostra“, organizacija koja se bavi zaštitom kulturne baštine, proglasila je Visoke Dečane početkom aprila meseca za jedan od sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala