Bugarski Atlantski centar: Sovjetska vojska u Bugarskoj 1944. kao „upad razbojnika u kuću “

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Sovjetskoj vojsci u Sofiji
Spomenik Sovjetskoj vojsci u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Prisustvo sovjetske vojske u Bugarskoj 1944. godine može se uporediti sa „upadom razbojnika u kuću koji ubijaju neposlušne, siluju majke i ćerke a muškarce prisiljavaju da u njihovu čast podignu spomenik  - za sećanje i nauk onima koji se još nisu rodili“, navodi se u članku člana Atlantskog saveta Bugarske Vladimira Milenskog za sajt „Faktor“.
On dalje navodi da se "prevaspitavanje" nastavljalo godinama.
„I sve to vreme, za sve to, sopstvenim rukama im dižete spomenike. Na najvidnijim mestima, na trgovima i raskršćima, u gradovima, selima, na poljima. Imenima ubica nazivate ulice i bulevare, gradske kvartove, menjate imena gradovima i selima da biste njima, razbojnicima, posvedočili da vam je jasno da će tu biti zauvek, a da će posle smrti biti primer za ugledanje i privlačenje pristalica“, napisao je Milenski.
Autor članka navodi i da današnje stanovništvo Bugarske pokušava da „zaleči duševne rane“, ali da neki nastavljaju da insistiraju na tome da su ti spomenici navodno „deo tog vremena, deo istorije“.
Spomenik sovjetskoj armiji u bugarskoj Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2020
I u Sofiji premeštanje spomenika? Socijalisti: Sad je moderno poricati ulogu Moskve u slomu fašizma
On se, međutim, pita o čemu svedoče ti spomenici. „O nepoštovanju vašeg života i sećanja? Krađi vaše prošlosti i zameni vaše istorije? Jesu li to spomenici vašeg prinudnog rada? Uzdizanju vašeg ‘života’ u sovjetskom konclogoru “, napisao je Milenski.
Podsetimo, prošle nedelje od jedne građanske inicijative potekao je predlog da se demontira spomenik sovjetskoj armiji u Sofiji i da se premesti u Muzej socijalističke umetnosti, uz obrazloženje Sovjetski Savez bio agresor i da se ne može se nazivati oslobodiocem.
Bugarska socijalistička partija je kritikovala ovu inicijativu ističući da je potekla od onih koji „osećaju nostalgiju za bugarskim fašizmom i zaraženi rusofobijom“. Protiv demontiranja spomenika bio je i predsednik Rumen Radev koj smatra da su oni „svedočanstva vremena“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala