Američki principi padaju pred srpskim genijem

© AP Photo / Mark J. TerrillNikola Jokić i Entoni Dejvis
Nikola Jokić i Entoni Dejvis - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Košarka u Americi odavno više nije samo sport, više pažnje se obraća na sve što se nalazi oko igrača, timova, poznatih navijača, ali je tome, po svemu sudeći, došao kraj – zahvaljujući srpskom košarkaškom geniju Nikoli Jokiću.
Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Dominacija kakvu Balkan ne pamti /video/
Somborac je na mapu najkvalitetnije košarkaške lige sveta stigao 2014. godine i to na mala vrata, pošto je umalo završio u Barseloni.
Njegov agent Miodrag Ražnatović je govorio o tome da je katalonski klub bio zainteresovan da angažuje tadašnjeg igrača Mege, ali nije bilo ozbiljnih namera u tome, pa je Jokić krenuo put Amerike.
Sa dalekog 41. mesta na draftu Denver je izabrao Jokića, u delu koji je uglavnom obezbeđen za igrače kojima se ne predviđa velika NBA budućnost, pa čak se ni ne očekuje od njih da se uopšte nađu u sastavu nekog tima.
Jokić je uspeo da zaduži dres Denvera, strpljivo je radio, čekao šansu i iz godine u godinu podizao svoj nivo igre, da bi u aktuelnoj sezoni ostavio sve svoje rivale iza i najveći je kandidat za titulu MVP, odnosno najkorisnijeg igrača lige.
​A te 2014. godine o Jokiću se ništa nije znalo u Americi, osim da je talentovan, pomalo gojazan i da u Jadranskoj ligi mnogo iskusnije protivnike čini potpuno nemoćnim.
Tada je cela Amerika brujala o potencijalno najboljoj draft klasi u istoriji, Endru Vigins je projektovan u novog Lebrona Džejmsa, od Džabarija Parkera se očekivalo mnogo, a Džoel Embid je smatran čudom koje će promeniti sve u NBA ligi.
Prednost u odnosu na Jokića na draftu dobili su i likovi poput Dantea Egzuma, Darija Šarića, Jusufa Nurkića i brojnih prosečnih igrača koji su kroz NBA ligu već prošli ili se godinama provlače, u nedostatku kvaliteta.
Jokić je, za razliku od njih, stigao tiho, bez pompe, bez velikih očekivanja, reklamnih kampanja, sponzorskih ugovora, što je postalo gotovo pravilo za mlade igrače koji žele da se oprobaju među najboljima.
Takav američki princip potpuno pada pred Jokićem, momkom nestvarnog talenta i košarkaške inteligencije, koji iz godine u godinu pomera granice i celoj Americi stavlja do znanja da je Srbija zemlja košarke. Bila, jeste i biće.
A, ukoliko zaista postane MVP, postaviće rekord kao igrač sa takvim priznanjem koji je biran sa najniže pozicije, već pomenute 41. na draftu 2014. godine.
► Bobi se setio NATO agresije: Svi smo spavali u istoj sobi... /video/
► Amerikanac „zapretio“ kolegama: Kazniti svakoga ko ne glasa za Jokića
► Meč sezone – Zvezda slavi momka iz Knina i povratak iz „mrtvih“! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala