Američki mediji: Vašington uvodi sankcije protiv četiri broda koji grade „Severni tok 2“

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Akademik Čerski"
Brod za polaganje cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Vašingtonska administracija smatra da sankcije protiv kompanija-vlasnika brodova koji učestvuju u projektu "Severni tok 2" mogu blokirati završetak gasovoda, piše "Politiko", pozivajući se na neimenovane izvore.
Američke vlasti smatraju da, bez obzira na to što je "Severni tok 2" skoro završen (95 odsto), sankcije protiv kompanija čiji brodovi učestvuju u projektu još uvek mogu da ga zaustave.
Izvori lista su potvrdili informacije portala "Aksios", da administracija SAD ne namerava da uvodi restrikcije protiv kompanije "Nord Stream 2 AG" - operatera "Severnog toka 2" i njegovog izvršnog direktora Matiasa Varinga. Pri tom, list podvlači da se Stejt department zalaže za uvođenje sankcija protiv četiri ruska broda i četiri kompanije, povezane s njima, a čija imena "Politiko" ne navodi. Ova inicijativa će se naći u izveštaju koji bi Stejt department trebao danas da pošalje Kongresu.  
Ova odluka je već izazvala kritike mnogih članova Kongresa koji se zalažu za oštrije mere protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.
Protiv gasovoda je i Ukrajina, jer strahuje da će time izgubiti ulogu koju ima kao država preko koje se odvija tranzit gasa u Evropu.
Prema podacima operatera „Nord strim 2 AG“ sa 31. martom ove godine završeno je 95 odsto gasovoda i ostalo je da se dovrši izgradnja u dužini od 121 kilometar.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala