„Torlakova“ vakcina odobrena u Rusiji

© Sputnik / Lola Đorđević Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“
 Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku“ i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik Ve“ protiv virusa korona.
Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik Ve“, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta „Gamaleja“ Aleksandar Gintsburg.
Ministar Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz „Torlaka“ prošlog meseca poslate na proveru u Institut „Gamaleja“.
„Institut ’Gamaleja‘ potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom“, istakao je Popović, a navodi se u saopštenju njegovog kabineta.
Popović je rekao i da je to velika vest za Srbiju, koja će ponovo postati sila u proizvodnji vakcina.
„To je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana“, ukazao je ministar.
On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine „Sputnjik V“, prenosi Tanjug.
„Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv virusa korona“, rekao je Popović.
On je zahvalio predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, celoj vladi, Institutu „Torlak“, njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći i da će Srbija, uz pomoć ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv korona virusa.
Direktor Instituta „Gamaleja“ Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u „Torlaku“.
Pogledajte i kako objašnjenje kako deluje prva proizvedena vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala