Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje, zamolio bih srpski narod da nam oprosti /video/

Pratite nas
Češki predsednik Miloš Zeman rekao je da je Srbija tradicionalni prijatelj Češke, koja je tokom istorije bila izneverena. "Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo", kazao je Zeman.
On je to izjavio nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodajući da je zahtevom za oproštaj i izvinjenjem zbog učešća Češke u bombardovanju Srbije spasao svoju dušu. 
Vučić: Srbi će od danas Čehe smatrati bratskim narodom
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao. 
„Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu“, podvukao je on.
Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, naglasio je Vučić, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloš Zemana zbog učešće u bombardovanju nekadašnje SRJ.
 
Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.
„Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo“, naglasio je on.
Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama.
Dodao je da se pitao šta mi možemo da uradimo da uživamo isti ugled.
Zahvalio je Zemanu i na divnim rečima koje je posvetio Srbiji.
Vučića je ranije danas uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje Zeman dočekao u Praškom zamku, nakon čega je usledila ceremonija dodele odlikovanja.
Na ovoj ceremoniji predsednik Češke je uručio Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020).
Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski, objavio je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala