Žak Ogar: Kurti suptilno pojačava etničko čišćenje Srba

© Radoje PantovićŽak Ogar
Žak Ogar - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Francuski pukovnik u penziji Žak Ogar iocenio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušva da, kako je rekao, "suptilno" pojača etničko čišćenje kosovskih Srba, kao i da najave tužbe protiv Beograda za genocid ne doprinose povratku miru i dijalogu.
U intervjuu za Kosovo onlajn, Ogar je rekao da “Kurti ima bolju reputaciju od svojih prethodnika, jer se čini da je iskreniji".
“Međutim, verujem da pokušava suptilno da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba, i možda sanja o spajanju srpske pokrajine Kosovo i Metohija sa Albanijom - što bi bilo očigledno neprihvatljivo za Srbe i za UN”, istakao je Ogar.
On je ukazao da svakodnevne najave Prištine da će podneti tužbu protiv Srbije za genocid predstavljaju provokativne izjave, koje uključuju izjave ekstremista koji žele da promenu istoriju i prete miru.
Francuski ekspert za Balkan kaže da mu se čini da je nemoguće da Beograd prizna Prištinu pod pritiskom kojem je izložen. 
Žak Ogar - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2020
Pukovnik Žak Ogar: Naredio sam francuskim vojnicima na Kosovu da pucaju na Engleze
"Takvo priznanje bilo bi u suprotnosti sa osnovnim interesima Srbije: ''Kosovo je Srbija, Srbija je Kosovo''", naglasio je Ogar.
Upitan koliko Francuska trenutno može da se posveti Balkanu, on je rekao da je francuska spoljna politika nestalna i potpuno joj nedostaje globalna vizija i strategija.
"Ovo nužno utiče na naše delovanje u Evropi i na Balkanu. Usklađivanje Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO očigledno je užasna prepreka ostvarivanju suvereniteta država članica. Kako možete očekivati da cće Francuska preduzeti pozitivne mere u ovakvom kontekstu“, rekao je Ogar.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala