Vučić: Ne znam koji je spomenik ugroženiji od Dečana

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Ne znam koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da manastir pripada srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku države.
 
"Ne znam koji je spomenik ugroženiji da ne kažem u svetu, ali u našem delu Evrope", rekao je Vučić u Pragu odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Prištine da će će tražiti da se Dačini skinu sa liste ugroženih spomenika.
On je rekao da će i SPC imati podršku države Srbije u očuvanju manastira, da će država pokušati da objasni poziciju manastira Dečani i nepoštovanje sudskih presuda, kao i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi.
U pitanju je arogancija nečijih vlasti, napomenuo je Vučić.
"Za nas je važno da manastir pripada srpskoj istoriji i srpskoj baštini, ali i svetskoj. Pripada svima i niko nema pravo da ugrožava Dečane", rekao je Vučić.
Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala