Rusiji potrebna tri nosača aviona

© Press-služba Severnogo flota / Uđi u bazu fotografijaTeška krstarica nosač-aviona „Admiral Kuznjecov“ i helikopter Ka-29 Oružanih snaga Rusije na Sredozemnom moru
Teška krstarica nosač-aviona „Admiral Kuznjecov“ i helikopter Ka-29 Oružanih snaga Rusije na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Ruska vojska vrši procene koliko će joj u budućnosti biti potrebno nosača aviona, rekao je član kolegijuma Vojno-industrijske komisije pri ruskoj Vladi Vladimir Pospelov. Trenutno, ona poseduje samo jedan brod takvih gabarita - Anmiral Kuznjecov.
"Uskoro će, u okviru priprema novog državnog programa naoružanja (za period 2023-2033. godine) biti potrebno izvršiti procenu izvodljivosti izgradnje nosača aviona i njegovu cenu. U teoriji, ratnoj floti su potrebna tri takva broda – glavni i dva serijska. Projekat nosača aviona već postoji", rekao je Pospelov.
Po njegovim rečima, Rusija poseduje tehnologije za izgradnju tako velikih brodova.
"Nuklearne i energetske reaktore potrebne snage koje osiguravaju odgovarajuću brzinu, takođe imamo. Međutim, nekoliko osnovnih elemenata budućeg nosača aviona zahteva da se doradi sistem uzletanja i sletanja letelica. Osim toga, treba da napravimo perspektivne brodske lovce koji mogu da nose potrebnu količinu oružja", rekao je Pospelov.
U ovom trenutku u sastavu ruske flote nalazi se samo jedan brod ovakve klase – teška krstarica "Admiral Kuznjecov". Brod je počeo da se koristi 1991. godine i danas se nalazi na remontu.
Prema rečima Pospelova, novi nosač aviona bi koštao Rusiju minimum pola triliona rubalja.
On je naglasio da ruski nosač aviona treba da bude jeftiniji, ali i manji u odnosu na američke, čiji deplasman iznosi 110.000 tona i može da nosi više od 100 letelica, zajedno sa dronovima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala