Rusija se seća monaha Haritona ubijenog na Kosmetu: Kreće marš „Srpski ratnik“ dug 2.700 kilometara

© Sputnik / Olivera IkodinovićSlobodan Bašić, pripadnik srpskog moto-kluba „Noćni vukovi“
Slobodan Bašić, pripadnik srpskog moto-kluba „Noćni vukovi“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Hodočasnički automoto marš „Srpski ratnik“, posvećen srpskom monahu Haritonu koji je zverski ubijen na Kosovu i Metohiji 1999, održaće se u Rusiji od 19. do 28. maja. Slobodan Bašić, pripadnik srpskog moto-kluba „Noćni vukovi“, zajedno sa ruskim „vukovima“, za 10 dana proći će put dug 2.700 kilometara i obići na desetine ruskih mesta i svetinja.
Kako navode organizatori, hodočasničkom auto-maršu, koji startuje iz Moskve mogu se pridružiti svi zainteresovani, a planirana je poseta brojnim ruskim gradovima, kao što su Pskov, Sankt Peterburg, Veliki Novgorod, Tver i drugi.
Prvobitni plan je bio da put Rusije na svojim motociklima krene više članova srpskih „Noćnih vukova“, ali je zbog pandemije virusa korona i prolaska kroz evropske zemlje to bilo teško realizovati.
Zbog toga je Bašić, koji je i inicijator ove akcije, sam avionom doputovao u Moskvu, gde su mu ruski „Noćni vukovi“ ustupili svoj motocikl, pa sada vrši poslednje pripreme za predstojeće desetodnevno putovanje do ostrva Valaama, na severozapadu Rusije.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Iz glavnog grada Rusije Bašić kreće najverovatnije sam, a u raznim regionima Rusije kroz koje će proći pridruživaće mu se i članovi ruskog moto- kluba „Noćni vukovi“.  
„Čitav put biće posvećen verskim i ratničkim vezama Srbije i Rusije. Prvo što ćemo posetiti jeste glavni Hram Oružanih snaga Rusije u Podmoskovlju, gde se čuva i grumen srpske zemlje, a zatim i Borodino, mesto gde je, septembra 1812. godine, održana čuvena Borodinska bitka u kojoj je učestvovalo i deset srpskih generala, među kojima je i general Mihailo Miloradović“, rekao je Bašić za Sputnjik.
Bašić, veteran 63. Padobranske brigade, posetiće i Spomenik pskovskim padobrancima u Pskovu, gde će se sastati i sa veteranima Vazdušno-desantne vojske Rusije.
Osim što će učesnici marša obići brojne vojno-istorijske muzeje i spomenike vojne slave ruske armije, posetiće i manastire i crkve, među kojima su Crkva Spasa na krvi u Sankt Peterburgu, Valdajski Iverski manastir nedaleko od Valdaja, Hram Svetog kneza Aleksandra Nevskog u Tveru, Trojice-Sergijeva lavra i Crkva Svetog Vaskrsenja Hristovog u Sergijevom Posadu.
Organizatori podsećaju da je monah Hariton, kome je posvećen ovaj hodočasnički automarš, ubijen na Kosovu 1999. godine i da se „nije odrekao pravoslavlja ni pred arnautskim bajonetima".
„Otac Hariton je mučenički stradao, jer je odbio da skine monašku mantiju i krst. Pred smrt su mu slomili ruke, noge, kičmu, izboli ga bajonetima u grudi, zaklali ga  i odsekli mu glavu. Sve se to odvijalo pred vojnim ‘mirovnjacima’ NATO trupa“, navodi se u saopštenju.
Njegovo obezglavljeno telo danas počiva u manastiru Crna Reka, gde je bio i zamonašen. 
Noćni Vukovi na putu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2020
„Noćni vukovi“ odali počast borcima palim u Srbiji /video/
Bašić ističe da će učesnici auto-moto marša „Srpski ratnik“ preneti priču o njegovom herojstvu i snazi vere, a takođe će i ikonu oca Haritona iz Crne reke darivati monaškom bratstvu na Svetoj Gori ruskog pravoslavlja -manastiru Valaam.
Bašić napominje da otac Hariton još nije kanonizovan, ali da se već smatra kosovskim novomučenikom i nada se da će se to u skorije vreme dogoditi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala