Procena ruske Dume: Kakvu opasnost predstavlja tajna američka vojska po Rusiju?

© Foto : U.S. Army / Spc. Randy WrenAmerički vojnici
Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Prvi zamenik predsedavajućeg odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin ne isključuje mogućnost da bi Vašington mogao da iskoristi tajnu američku vojsku o čijem je postojanju u ponedeljak pisao portal „Njuzvik“ — protiv Rusije.
„Privatne vojne kompanije indirektno se koriste protiv Ruske Federacije na teritoriji drugih zemalja – to je činjenica. Te kompanije bi mogle da čuvaju određene objekte, da budu instruktori nekih nelegalnih naoružanih formacija, ili da prate robu koja se isporučuje tim formacijama“, zaključio je Šerin.
Ruski političar je u intervjuu za „Izvestija“ primetio da bi u isto vreme Pentagon mogao u bilo kom trenutku da izbegne diplomatsku odgovornost za akcije te formacije.
„Uvek im je lako da kažu da ne učestvuju u tome i da deluje neka komercijalna organizacija sa kojom navodno država i Pentagon nemaju veze“, objasnio je on.
Ranije je portal „Njuzvik“ zaključio nakon dvogodišnje istrage da je za poslednjih deset godina Pentagon stvorio ogromnu tajnu vojsku od oko 60 hiljada ljudi. Prema navodima „Njuzvika“, brojnost te vojne formacije deset puta je veći od broja podzemnih agenata CIA.
Autori istrage smatraju da je Vašingtonu ta tajna formacija potrebna ne samo za borbu protiv terorizma, već i za povećanje konkurentnog potencijala u hibridnom ratu protiv Rusije i Kine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala