Od klasike do psihodelije: Kako ruski umetnici vide Beograd i Srbiju / foto /

© Sputnik / Lola Đorđević Festival ruske kulture „Vernisaž“
 Festival ruske kulture „Vernisaž“  - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Festival ruske kulture „Vernisaž“ otvoren je večeras u Ruskom domu u Beogradu izložbom fotografija, slika i crteža ruskih umetnika koji žive u Srbiji. Posetioci programa u Ruskom domu u prilici su da se upoznaju s ruskim pogledom na Beograd i Srbiju.
Pored izložbe, na kojoj su predstavljeni radovi desetak ruskih umetnika raznih generacija i stilova, na festivalu će do 8. juna biti organizovane i pozorišne predstave, koncerti, promocije knjiga, radionice, predavanja i susreti s umetnicima.
Organizator manifestacije, ruski fotograf Ilmar, istakao je na otvaranju izložbe da se raduje zbog jedinstvene prilike da se na jednom mestu okupe savremeni ruski umetnici.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAutor i organizator festivala ruske kulture „Vernisaž“ - fotograf Ilmar
Autor i organizator festivala ruske kulture „Vernisaž“ - fotograf Ilmar    - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Autor i organizator festivala ruske kulture „Vernisaž“ - fotograf Ilmar
„Već više od godinu dana smo pod maskama i umetnici nisu bili u prilici da izlažu svoje radove. Ovaj projekat je osmišljen da bi pomogao umetnicima da izađu među ljude. Veoma je važno i to što je ovakva izložba u Ruskom domu poslednji put održana davnih tridesetih godina, a ovo je prva mogućnost od tada do danas da se ruski umetnici koji stvaraju u Srbiji i Beogradu imaju priliku okupe i predstave", rekao je Ilmar.
Na otvaranju izložbe nastupio je „sand art“ umetnik i slikar Šeomir Gučešopko, a publika je u prilici da pogleda i radove slikara Anatolija Ivakina, Andreja Kolosova, Vite Pirocke, Sofje Ječine, kao i fotografa Andreja Trubnjikova.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPeščane animacije Šeomira Gučepšoka
Peščane animacije Šeomira Gučepšoka - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Peščane animacije Šeomira Gučepšoka
© Sputnik / Lola ĐorđevićPeščane animacije Šeomira Gučepšoka
Peščane animacije Šeomira Gučepšoka - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Peščane animacije Šeomira Gučepšoka
Među umetnicima koji predstavljaju svoje radove u Ruskom domu je i Andrej Možarovski koji već osam godina živi u Beogradu. Ovaj ruski slikar je inspiraciju pronašao u srpskoj prestonici i njenim žiteljima, predstavljajući ih u posebnoj tehnici akrila uz specijalno fluorescentno osvetljenje, koje lepotu zalaska sunca ili noći u metropoli čini uzbudljivijom od stvarne.
© Sputnik / Lola ĐorđevićFestival ruske kulture „Vernisaž“
Festival ruske kulture „Vernisaž“  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Festival ruske kulture „Vernisaž“
„Veoma mnogo umetnika radi u ovoj tehnici, koja je veoma psihodelična i fraktalna. Ja sam odlučio da ovu tehniku pokušam da iskoristim za slikanje pejzaža i portreta", objasnio nam je ovaj umetnik.
Ruska umetnica Ana Bočkarjova predstavlja na izložbi svoje fotografije koje su uglavnom nastale u Kopenhagenu, tokom pandemijske 2020. godine. Fotografije, kako nam je rekla umetnica, predstavljaju utiske iz danske prestonice u kojoj je, zbog okolnosti, bila prinuđena da boravi nekoliko meseci duže nego što je planirala.
© Sputnik / Lola ĐorđevićFestival ruske kulture „Vernisaž“ u Ruskom domu u Beogradu.
Festival ruske kulture „Vernisaž“ u Ruskom domu u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Festival ruske kulture „Vernisaž“ u Ruskom domu u Beogradu.
© Sputnik / Lola Đorđević Festival ruske kulture „Vernisaž“
 Festival ruske kulture „Vernisaž“  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Festival ruske kulture „Vernisaž“
Sutra će u Ruskom domu nastupiti Rusko pozorište „Dar" iz Novog Sada, koje će izvesti predstavu „Lomi se i plače srce moje“ A. Galiča, u režiji S. Telekovskog, dok je za 20. maj najavljena promocija knjige „19/20 Roman-vodič“ Andreja Možarovskog. Istog dana biće predstavljen i projekat „Balkanski putnik“ Jelene Zelinske i Marka Dolaša.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba u Ruskom domu
Izložba u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Izložba u Ruskom domu
Za 24. maj je najavljeno veče ruske poezije, kao i razgovor s umetnikom Andrejom Kolosovom koji će govoriti o svom stvaralačkom putu od grafita do ikone“.
Umetnica Jelena Zlatković će 26. maja govoriti o istoriji umetnosti izrade predmeta od stakla, a narednog dana umetnik Anatolij Ivakin će održati radionicu slikanja mrtve prirode. Najavljena su i predavanja fotografa Ilmara i umetnika Šeomira Gučešopka, kao i koncert iznenađenja.
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala