Novi bugarski ministar policije vrši istragu prošlogodišnjeg nasilja na protestima

© REUTERS / /Issei KatoBugarska
Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova je najjače ministarstvo u bugarskoj vladi, zato je potpuno logično što igra vodeću ulogu u promenama koje treba da nastupe u upravljanju zemljom, saopštio je novi šef MUP Bojko Raškov radiju BNR.
Nova bugarska vlada stupila je na dužnost prošle nedelje. Za ovaj kratki period iz Ministarstva unutrašnjih poslova već je otpušteno nekoliko kadrova sa rukovodećih položaja, između ostalih i glavni sekretar Ivajlo Ivanov. Prema rečima novog ministra, otpuštanje Ivanova je povezano sa akcijama policije tokom antivladinih protesta iz 2020. godine, za vreme vlade Bojka Borisova. Tada se pojavila informacija da je policija upotrebila silu protiv demonstranata i novinara.
"Kada sam pratio događaje na trgu (Nezavisnosti), dok su tukli one mlade ljude, bio sam običan građanin. Bio sam ogorčen, kao i mnogi građani. Tada sam izašao sa saopštenjem da oni tuku omladinu koja beži iz zemlje. Kasnije se pokazalo da MUP ovaj slučaj ne uzima ozbiljno", izjavio je ministar.
Sada, sa smenom političke situacije u zemlji, birači su počeli da podsećaju na ove slučajeve.
Podsetimo, u julu prošle godine u Bugarskoj su održani masovni protesti za zahtevom da Bojko Borisov i državni tužilac Ivan Gešev podnesu ostavku. Zahtevu demonstranata pridružio se i predsednik Rumen Radev i parlamentarna Bugarska socijalistička partija, ali do ostavke ipak nije došlo.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala