Najveća evropska sila u škripcu: „Ovakva uska grla nismo imali od 1991“

© AP Photo / apn Photo/Frank HormannCevi za zavarivanje na gradilištu priključne linije cevovoda Baltičkog mora (OPAL)
Cevi za zavarivanje na gradilištu priključne linije cevovoda Baltičkog mora (OPAL) - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Građevinska industrija Nemačke suočena je sa ozbiljnim problemima u snabdevanju materijalom. „Vlada nestašica na mnogim mestima, cene skaču zbog problema sa snabdevanjem u nekoliko tržišnih segmenata, kao što je građevinski čeliko, drvna građa i sintetički materijali za izolaciju i limovi“, navodi nemački ekspert za tu industriju Ludvig Dorfmajster.
Prema saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu, 23,9 odsto kompanija izvestilo je u aprilu da ima problema sa blagovremenim nabavkama građevinskog materijala. U martu se s tim problemom suočavalo 5,6 odsto građevinara.
„Ovakva uska grla u lancu snabdevanja nismo imali od 1991. To je očigledno izazvalo usporavanje građevinske aktivnosti u aprilu, barem privremeno“, kaže Feliks Lajs, stručnjak za istraživanje u IFO institutu.
Nestašica materijala u niskogradnji se znatno pogoršala u aprilu, pogađajući 11,5 odsto kompanija naspram 2,9 odsto u martu.
„Ono što čujemo iz ove industrije jeste da vlada nestašica na mnogim mestima. Istovremeno, cene skaču zbog problema sa snabdevanjem u nekoliko tržišnih segmenata, kao što je, na primer, slučaj s građevinskim čelikom, drvnom građom i sintetičkim materijalima za izolaciju i limovima“, ističe Ludvig Dorfmajster, ekspert za građevinsku industriju.
Prema njegovim rečima, sasvim je izvesno da je pandemija uticala na smanjenje proizvodnih kapaciteta, dok je istovremeno tražnja porasla brže nego što se očekivalo.
Osim toga, specifični faktori u proizvodnji su takođe možda igrali ulogu u aktuelnoj nestašici, kao što je, recimo, ledeni talas koji je na početku zime pogodio SAD, zbog kojeg je došlo do odlaganja proizvodnje, prerade i transporta drvne građe.
Nedavno je objavljeno i da austrijski građevinari muče istu muku. Najveći problem predstavlja im već pomenuto drvo, za kojim vlada velika tražnja u Evropi.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala