Krunski dokaz: Snimci otkrivaju zločin OVK na Košarama /video/

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici teroristčke organizacije OVK prilikom odavanja počasti Ademu Jašariju
Pripadnici teroristčke organizacije OVK prilikom odavanja počasti Ademu Jašariju  - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Moguća grobnica nestalih vojnika na Košarama možda će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojima srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na Kosovu. Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da su došli u posed snimka na kom se vide vojnici tzv. OVK kako stoje na telima vojnika, na nekim se iživljavaju i sahranjuju ih.
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je prošlog vikenda bio u Prištini i razgovarao sa prištinskom delegacijom za nestala lica.
Vojnici vojske Jugoslavije na Košarama 1998 - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Dvadeset i dve godine od bitke: „Na Košarama smo slomili oštricu NATO-a” /video/
Odalović je rekao da je najteža posledica svih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući sukobe na Kosovu i Metohiji, neraščišćena sudbina 10.001 nestale osobe, među njima 1.639 nestalih sa KiM - a među njima se nalazi šest vojnika koji su stradali na Košarama i čije sudbina nije poznata.
„Od 2005. obnavljamo zahteve za pretragama lokacija na rejonu Košara i sve dok nismo došli u posed snimka, koji nam daje na određeni način krunski dokaz, potencijalno mesto sahranjivanja lica koja tražimo, to je bila jedna borba i zid na koji smo nailazili bez ikakvog adekvatnog odgovora“, rekao je Odalović.
Kaže da je ono što je u Prištini u modi - da oni misle da su sve ono što su radili, radili jer su imali blagoslov nekih moćnih saveznika sa zapada i da im je to dozvoljeno, pa su počeli da pišu knjige, da puštaju filmove, iako su tvrdili da nemaju arhive, pa se pojavio film u Prištini na kom se vidi rejon Košara, gde vojnici tzv. OVK u uniformama stoje na telima mrtvih vojnika i kopaju raku u koju ih sahranjuju.
„Predali smo u Prištini CD sa tim filmom i ukazali na ljude koji pričaju o tim događajima, tražili smo da što pre pođemo na lokaciju Košara i probamo da dođemo do tačnog mesta”, istakao je Odalović.
Sastankom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji prvi dobija dokument, a tu su predstavnici tzv. ambasada koje su u Prištini, predstavnici Euleksa, Unmika - svi su bili i upoznati sa tom činjenicom, naveo je Odalović.
„Već 2010. smo obišli rejon Košara, da vidimo kako teče deminiranje zona u kojima smo pretpostavili da su tela vojnika koje tražimo“, kaže Odalović.
To je bilo sve, dodaje.
„Onda smo posle sastanka u Prištini, u novembru otišli na Košare, obišli lokacije koje su moguće, prištinska strana je preuzela obavezu da obavi razgovore sa osobama koje bi mogle da tačnije ukažu na mesto Na zadnjem sastanku radne grupe koji je održan u aprilu u Beogradu najavljeno je da ćemo vrlo brzo dobiti nalog, da ćemo zajedno poći i pretražiti tu lokaciju, u petak mi je to ponovljeno u Prištini“, rekao je Odalović.
„Tražio sam da paralelno sa tim, dok traje pretraga lokacija Kiževak, na kojoj smo svi angažovani, gde su pronađena prva tela kosovskih Albanaca u jednoj od izmeštenih grobnica, da uradimo i ovo. Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti poziv, nalog, upoznao sam i predstavnike britanske i američke ambasade“, istakao je Odalović.
Prema njegovim rečima, u dijalog Beograda i Prištine je svugde ubačena tema nestalih lica.
„Imamo još pet lokacija koje su prioritetne, na kojima insistiramo, predali smo dokaze, neki su dokazi iz međunarodnih arhiva, ne samo naše informacije, gde insistiramo da se u maju i polovinom juna izvrše pretrage i da vidimo do čega ćemo doći“, kaže on.
Odalović navodi da se traga i za ruskim dobrovoljcem za koga se sumnja da je nestao na Košarama. Dodaje da postoji snimak koji pokazuje iživljavanje pripadnika tzv. OVK nad ubijenim ruskim dobrovoljcem.
„Stupili smo u kontakt sa sestrom, čuli smo se sa njom i sada uzimamo krvne uzorke za DNK da budemo spremni ako nađemo posmrtne ostatke“, kaže on. 
Govoreći o Livočkom jezeru, kaže da postoje izjave svedoka Albanca da je tela ubijenih Srba bacao u vreće, te da je ta lokacija pretražena pre nekoliko godina bez našeg prisustva.
„Konstatovano je da ima puno mulja, da možda ima neuništenih bombi. Insistirali smo da postoje pouzdanije metode, predložili smo da se uključe ronioci, ali za sada Priština to nije stavila u prioritet. Nastavljamo sa zahtevima“, objašnjava Odalović.
Prema njegovim rečima, važna je i lokacija Lapušnik.
„To je bio zatvor i izvesno je da sedam Srba nedostaje. Tada je ubijeno deset Albanaca, streljani su, i Baljaj je osuđen za taj zločin u Hagu“, navodi Odalović.
Dodaje da je 17 meštana sela Dojnica kod Prizrena kidnapovano, a onda ubijeno, te se pretpostavlja da su njihova tela na lokaciji Javor. Satelitski snimak pokazuje gde bi potencijalno mogla da bude ta grobnica.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala