Duma upozorava: Članice Saveta Evrope pripremaju „agente uticaja“ u Rusiji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Francuska nevladina organizacija „Asocijacija škola političkih istraživanja pri Savetu Evrope“ (AŠPI), čiji rad nije odobren u Rusiji, priprema organizatore i učesnike neodobrenih akcija, izjavio je za Sputnjik šef komisije Državne dume za istraživanje činjenica o umešanosti stranih zemalja u unutrašnje poslove Rusije Vasilij Piskarjov.
„Oni svoje ciljeve definišu na zvaničnom sajtu kao ‘građansko obrazovanje mladih, političkih, ekonomskih i kulturnih lidera zemalja sa ekonomijama u tranziciji’. Osnovni format rada su seminari i konferencije izvan Rusije“, rekao je on.
Prema rečima Piskarjova, čini se da „sve izgleda dobro, posebno jer se u nazivu pozivaju na Savet Evrope“, ali u stvarnosti „oni obrazuju i uče mlade vrlo specifičnoj praksi“.
„Polaznike godišnjih seminara AŠPI, na kojima godišnje prisustvuje više od 30-40 ljudi iz Rusije, uče metodama organizacije i radikalizacije masovnih protesta i obučavaju ih kako da u te svrhe koriste društvene mreže i mesindžere. Posle povratka u Rusiju mnogi od njih postaju organizatori i učesnici nedozvoljenih skupova u svojim gradovima“, izjavio je poslanik.
Piskarjov precizira da su sponzori i partneri AŠPI Agencija SAD za međunarodni razvoj (njena aktivnost je obustavljena u Rusiji jer podriva nacionalnu bezbednost zemlje), „Nacionalni fond za podršku demokratiji“, „Evropski fond za podršku demokratiji", „Međunarodi republikanski institut" i „Institut za otvoreno društvo-Fond za saradnju" (čija je aktivnost proglašena nepoželjnom na teritoriji Rusije).
Pored AŠPI aktivno deluje i druga nepriznata organizacija „Nacionalni demokratski institut međunarodnih odnosa" (SAD).
„Institut je u Finskoj organizovao seminar za stanovnike Sankt Peterburga, koji planiraju da učestvuju na opštinskim izborima. Predavanje je održao poznati američki politički strateg Dejvid Hanter. U datoj situaciji se može reći da se u inostranstvu pripremaju agenti uticaja. Komisija ima mnogobrojne snimke predavanja koje je za ruske građane organizovao američki fond i Hanter. Na seminarima je organizovana obuka za uticaj na izbornu kampanju", saopštio je predsednik komisije.
PSSE u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Rusija može izaći iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Instruktori i iz Srbije

Osim toga, prema njegovim podacima, u Ukrajini se svake godine održava seminar za obuku tehnologija „obojenih revolucija". Njega organizuje još jedna nepoželjna organizacija – američki „Fond slobodna Rusija", predavači su instruktori iz Estonije, Norveške, Srbije i drugih država.
„Slušaocima se predaje o teoriji i praksi primene takozvanih ‘nenasilnih akcija’ u protestima, a zapravo je reč o organizaciji, na primer, blokiranja ulica i drugih radikalnih akcija", naveo je Piskarjov.
On je takođe saopštio  da je „Praški centar građanskog društva" nekoliko puta bio predmet pažnje komisije Dume: organizacija nepoželjna u Rusiji, kako tvrdi, dobija podršku kroz grantove za projekte "promovisanja narkomanije" za Ruse koji dolaze u Češku.
„Takav jedan projekat je, između ostalog, usmeren na informisanje o načinima izbegavanja odgovornosti za krivična dela iz oblasti trgovine narkoticima i korišćen je prilikom najave nezakonite akcije -  takozvanog ‘marša konoplje’ u Sankt Peterburgu", rekao je parlamentarac.
Ministarstvo pravde rusije je decembra prošle godine unelo u spisak inostranih i međunarodnih nevladinih organizacija, čiji je rad proglašen za nepoželjan u Rusiji, „Praški centar građanskog društva"  i „Asocijaciju škola političkog istraživanja pri Savetu Evrope".  
Tužilaštvo je prethodno okarakterisalo rad organizacija nepoželjnim, jer predstavlja pretnju ustavnom poretku i bezbednosti zemlje.
Državna duma će kasnije tokom dana razmotriti izmene zakona „O merama uticaja na lica, umešana u kršenja osnovnih prava i sloboda čoveka, prava i sloboda građana", kao i izmene u Krivičnom zakonu (član 284.1) i u Krivično-procesnom zakonu (član 31). Prema nacrtu, predlaže se da se uvede odgovornost do nivoa krivične odgovornosti za učešće u obuci na inostranim kursevima i seminarima nepoželjnih nevladinih organizacija. Zakon trenutno ne izriče kaznu za učešće u sličnim treninzima van zemlje.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala