Dan nezavisnosti: Trobojka u Budvi, „patriote“ na Ivanovim Koritima, a neki imaju „pametnija posla“

© Foto : Sputnjiku ustupio Igor DamjanovićZastave u Budvi
Zastave u Budvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Petnaest godina od obnove nezavisnosti u Crnoj Gori biće proslavljeno šarenoliko: zvaničnici u Vili Gorica, dio parlamentarne većine neće slaviti, a oni što sebe nazivaju patriotskim snagama slaviće na Ivanovim Koritima.
 
Neki će slaviti uz zvanične državne zastave, dok u Budvi već slave uz zastave EU, Crne Gore i trobojku.
Jedan od čelnika Demokratskog fronta Slaven Radunović neće se odazvati pozivu da prisustvuje svečanosti koju organizuju predsjednik Vlade i Skupštine Zdavko Krivokapić i Aleksa Bečić u Vili Gorica povodom 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti.
Radunović  je na svom Fejsbuk profilu objavio pozivnicu uz komentar: “Imam nekog posla to veče. Samo vi slavite”.

Trobojka u Budvi

U susret Danu državnosti  Budva je već okićena sa tri vrste zastava. Jedna je državna zastava Crne Gore, druga zastava EU, a treća crveno-plavo-bijela trobojka.
Prvi put na javnoj rasvjeti duž glavnog budvanskog bulevara, osim crnogorskih, postavljene su i trobojke, ali i zastave EU.
Sve to je izazvlo reakcije javnosti, i opšte optužbe među partijama u Budvi. Iz vladajuće DF su saopštili da su tri zastave simbolika da hoćemo u EU, iz budvanske URE su saopštili da se lokalni DF ponaša kao nekada DPS, a iz budvanskog DPSa su za sve optužili URU jer kažu da je ona omogućila DF-u da se ovako ponaša…
Na nekim portalima bliskim patriotskim snagama objavljeni su komentari u kojima se čak postavljanje i trobojke na ulicama Budve tumači kao pokušaj rušenja Crne Gore.
Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević ne vidi ništa sporno u tome što je uoči Dana nezavisnosti Crne Gore 21. maja prijestonica turizma okićena trobojkama, ali i zastavama Crne Gore i EU. Po njemu, ne radi se o stvaranju novih podjela i provokacija, već poručuje da je trobojka zastava Kraljevine Crne Gore, koja je zakonom zaštićena.
“Ona je takođe simbol Crne Gore. Vidite, postoji i državna zastava i zastava EU, to je sve učestovovalo u pobjedama nad fašizmom”, rekao je Carević medijima.
Odgovarajući na optužbe GP URA, koji ovakav potez vide kao prikrivanje nedostatka vizije i da se u Budvi vidi kontinuitet vladavine DPS-a, Carević poručuje da ga se ne dotiču takvi navodi.
“Mislim da građani dobro znaju poznaju ko je s DPS-om i ko nije. Izjava jedne ovakve partije, sa njenom snagom, dovoljno govori o njima. Dakle čitav niz izjava iz te partije je strogo motivisan politički i činjenicom da se pokušava osporiti moj rad i rad ove izvršne vlasti u kojoj oni nisu”, kaže Carević.

“Patriote” na Ivanovim Koritima

Centralna proslava 15. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore, kada su u pitanju oni koji sebe nazivaju patriotskim snagama, biće organizovana na Ivanovim Koritima.  Kako prenose portal bliski  takozvanim patriotskim snagama, očekuje se prisustvo desetina hiljada građana... Na Ivanovim Koritima biće organizovan prigodni program.
Nakon završetka programa na Ivanovim koritima i Lovćenu, u 18 časova, na Cetinju, nadomak Ćipura, biće podignuta najveća ikad zastava Crne Gore , kažu iz organizacije koja sebe naziva patriotama.
Radi bezbjednosti učesnika proslave Dana nezavisnosti, 21. maja, najveća crnogorska zastava neće se zavijoriti na Ivanovim koritima, kako je ranije najavljeno, već na Cetinju, kazao je jedan od organizatora Igor Damjanović.
“Zbog očekivanog vjetra sa povremenim jakim udarima, a koji mogu da izazovu ozbiljna oštećenja na velikim dizalicama koje drže našu najveću crnogorsku zastavu na svijetu, podizanje zastave se neće održati, kako je već najavljeno, na Ivanovim koritima i na mjestu planiranom za taj spektakl”, kazao je Damjanović.
On je pojasnio da su dimenzije zastave 100 x 50 metara i kao takva čini doslovno jedno veliko jedro od 5.000 metara kvadratnih.
Zastavu će podići na velikom parkingu Turističke organizacije, u neposrednoj blizini Crkve Ćipur. Zastava će se, naglašava Damjanović, podići uz intoniranje crnogorske himne u 18 časova, a najavljeni spektakularni vatromet biće u 21čas . Valja napomenuti da su mediji spekulisali koliko je ko dao para iz takozvanog patriotskog bloka da se napravi pomenuta zastava.
I državna televizija organizuje koncert ispred svoje zgrade povodom Dana nezavisnosti na kome će nastupiti ovdašnji muzičari.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala