Centralna banka Rusije: Nema rizika od isključivanja zemlje iz SVIFT-a

© Foto : SWIFTMeđunarodni bankarski sistem SVIFT
Međunarodni bankarski sistem SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Međunarodni platni sistem SVIFT potvrdio je Centralnoj banci Rusije da će raditi u ovoj zemlji kao i obično i da još uvek ne postoji rizik od isključenja Rusije iz ovog sistema, izjavila je prva zamenica predsednika Centralne banke Olga Skorobogatova, govoreći u Državnoj dumi.
„U direktnom smo kontaktu sa SVIFT-om i direktno sa sedištem i kancelarijom u Moskvi. Potvrđeno nam je da će SVIFT raditi normalno, bez ikakvih problema i trenutno ne vidimo nikakve rizike“, precizirala je ona.
Skorobogatova je istakla da, čak i ako je Rusija bude isključena iz SVIFT-a, međubankarski transferi moći će da budu prebačeni na ruski analog – sistem finansijskih poruka (SPFS).
„Imamo SPFS, on radi i sav unutrašnji ruski saobraćaj, čak i ako se nešto dogodi, lako može da se prebaci na naš sistem“, objasnila je ona.  
Međunarodni platni sistem SWIFT - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Ruski poslanik: Ako Rusiju isključe iz SVIFT-a to će biti ekonomski rat
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta.
U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada. 
Istovremeno, međunarodne političke institucije nemaju mogućnost donošenja takvih odluka. Kako što je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, SVIFT je privatna međunarodna organizacija.
Kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja banaka sa SVIFT-a, Rusija je stvorila svoj Sistem za prenos finansijskih poruka. Na ovaj sistem već je povezano stotine organizacija, uključujući oko 20 nerezidenta.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala