Cene nafte na dvomesečnom maksimumu

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaPumpe za crpljenje nafte
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Cene nafte porasle su danas na dvomesečni maksimum podržane snažnim znacima oporavka tražnje posle popuštanja blokada u nekim evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Portugaliju, dok su mnoge američke države ukinule ograničenja i omogućile ponovno otvaranje preduzeća.
Međunarodna naftna referenca, sirova nafta Brent, trgovala se danas po ceni od 70,11 dolara po barelu, ili u porastu za 0,93 posto u odnosu na nivo od 69,46 dolara za barel na zatvaranju u ponedeljak, prenosi agencija Anadolija.
Dostizanjem praga od 70 dolara, cena Brenta je u ovoj godini ukupno porasla za 35 posto, podržana i dalje manjom ponudom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njezinih saveznika.
Američka VTI nafta ojačala je za 0,92 procenta, na 66,89 dolara po barelu, nakon što je prethodnu trgovinsku sesiju završila na 66,28 dolara po barelu.
Mere korona ograničenja se ublažavaju u mnogim regionima i život se vraća u normalu što nagoveštava ekonomski kao i oporavak globalne potražnje za naftom od štete koju je nanela pandemija.
U centru pažnje aktera na tržištu nafte ove nedelje će biti izveštaj o američkim zalihama, a analitičari procenjuju da će on pokazati rast zaliha za 1,7 miliona barela, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala