Zeman saopštio novu verziju eksplozije u Češkoj - nedostatak municije u skladištu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaČeški premijer: Ne raduje nas ovakva situacija sa Rusijom, ali odgovor je morao da usledi
Češki premijer: Ne raduje nas ovakva situacija sa Rusijom, ali odgovor je morao da usledi - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Eksplozije u vojnom skladištu u selu Vrbjetica u Češkoj 2014. godine mogla je biti izvedena kako bi se sakrio nedostatak municije u skladištu, izjavio je predsednik zemlje Miloš Zeman.
"Ja, za razliku od drugih političara, nisam pristalica samo jedne verzije eksplozije (vezane za ruske specijalne službe). Ministarka pravde Marija Beneševa je govorila o tome. Možda se radilo o prikrivanju nedostatka (municije)", rekao je Zeman radiju "Častota-1".
On je pozvao da se sačekaju rezultati istrage o incidentu u Vrbjetici koje navodi lokalna policija.
"Verujem policiji Češke. Ne verujem Službi za bezbednost i informisanje (kontraobaveštajna služba)", dodao je šef države.
Po njegovom mišljenju, najbolje bi bilo usredsrediti se na firmu Imex Group, firmi koja je iznajmila skladište.
Pri tom, Zemen je dodao da i verziju o "umešanosti Rusije" takođe treba istražiti. On je izrazio žaljenje povodom uključenja Češke u rusku "crnu listu" - spisak neprijateljskih država.
Ministarka pravde Češke Marija Beneševa negirala je kasnije da postoji više verzija incidenta u Vrbjetici.
Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala