Vučić posle samita „Brdo-Brioni“ : Nema dogovora oko granica, Srbija čvrsto uz UN

Pratite nas
Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo - Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je dodao da je bilo mnogo stvari oko kojih Srbija nije bila saglasna, a da je jedno od njih pitanje promene granica.
On je kazao da je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.
„Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom“, preneo je Vučić.
Kazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti.
Kako je objasnio u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su ustanovile UN.
"Srbija se uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može".
„Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni“, rekao je on.
Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.
Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika.
„Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo“, dodao je on.

Pristojan odnos sa Milanovićem, očekujem bolje i sa Hrvatskom

Vučić je rekao da je u pristojnim odnosima sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, kao i da su na pristojan način razgovarali.
On je tako odgovorio na pitanje novinara kako je protekao njegov susret sa Milanovićem i dodao:
"Mi znamo šta su njegovi stavovi, on zna šta su naši stavovi, nema tu šta da se doda ili oduzima. Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom , ne mislimo da moramo da podilazimo bilo kome u Hrvatskoj niti da bilo ko iz Hrvatske treba da podilazi nama", .
On je kazao da će vremenom sa Hrvatskom biti bolji odnosi i da ćemo zajednički uspeti da ih izgradimo, kada budemo pokazivali veće poštovanje jedni prema drugima.
"Nemam nikakvu primedbu na njegovo kopredsedavanje danas", rekao je on.

Vučić:Insistiraću na kompromisu tražiti rešenje, ali...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nastojati gotovo po svaku cenu da očuva mir i da postoje načini da se normalizuju odnosi sa Prištinom jer je alternativa užasna, ali i dodao da nije optimista zbog toga što je danas, kako je rekao, bio svedok iracionalnog ponašanja Prištine.
On je na konferenciji u ambasadi Srbije u Briselu rekao da ne želi ijednoj majci da donese kovčeg sa sinom i zato će da insistira na kompromisu i traži rešenja..
"Nisam optimista. Ja sam danas video nešto iracionalno. Nije to pitanje da li vam se neko dopada. Pustite sve trikove po strani ja suštinski nisam video ozbiljnost da se dođe do rešenja. Ti ljudi žive u 99 godini, oni misle da je 99, 2008 ili 2009. godina, hajde da kažem najbolje da je to nešto u sredini po raspoloženju. Da bi ste rešili nešto morate da razgovarate", rekao je Vučić.
Upitan da li su se države na sastanku u Brdu kod Kranja usaglasile da se region posmatra kao celina, Vučić je kazao da su se sve države to saglasile.
"Ima jedna rečenica na kojoj je (predsednik Crne Gore Milo) Đukanović insistirao, a to je "princip regate", odnosno da Srbija i Crna Gora idu prvi, a drugi ne. Za nas je najvažnije šta ćemo između sebe da uradimo. Za nas je važno šta ćemo da uradimo u regionu. BIH nam je četvrti, ali i treći partner u smislu izvoza", rekao je Vučić.
On je kazao da Srbija sa BiH, Hrvatskom, Crnom Gorom, prištinskim institucijama, Rumunijom i Bugarskom ima suficit u trgovinskim i platnim odnosima.
"Čiji je onda interes najveći. Ja moram da izigravam budalu i da sve govorim javno. Imamo ekonomiju snažniju od drugih. Bili smo na 33 mlrd BDP, ove god 55,5 milijardi, skočili smo toliko za samo nekoliko godina. Zamislite da toliko skočimo za narednih nekoliko godina. To je onda drugačija zemlja, koja može da bude članica EU", rekao je on.
Vučić je kazao i da je liderima u regionu nudio da imaju iste zahteve, ali da pojedinim političarima najviše smeta Srbija sa kojom ne žele da imaju išta zajedničko jer tako grade svoje političke karijere.
"Najlakše je doći u neke centre moći i pričati o malignom uticaju iako ne znaju šta to znači i iako ne znaju na engleskom kako se to kaže. To su Rusi, Kinezi i zločinački Srbi zajedno sa njima. I vi gledate i smejete se. kada ne razumete potrebu za većim zajedništvom gledajte svoj posao", zaključio je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala