Bogdanov saigrač žrtva američkog sistema /video/

© AP Photo / Tami ChappellBogdan Bogdanović i Trej Jang, košarkaši KK Atlanta Hoks
Bogdan Bogdanović i Trej Jang, košarkaši KK Atlanta Hoks - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Trej Jang, plejmejker Atlante Hoks, za veoma kratak period obrnuo je ceo krug – od precenjenog do jako potcenjenog košarkaša. Prošle sezone znatno više pričalo se o omalenom pleju, iako Hoksi nisu imali dobar odnos pobeda i poraza, a ove, kada se nalaze u vrhu Istočne konferencije, to nije slučaj. Pitanje je – zašto?
U Sjedinjenim Američkim Državama stvari funkcionišu na nešto drugačiji način nego u ostatku sveta, pošto je napravljen takav sistem u kom se više nagrađuje individualna statistika nego timski učinak.
Srpski košarkaš Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Stara škola – ključ Bogdanove reinkarnacije /video/
Trej Jang, saigrač Bogdana Bogdanovića iz Atlante Hoks, pravi je primer za to jer se u košarkaškim krugovima jako malo priča o franšizi iz Džordžije i njegovom uticaju na igru ekipe.
Prošle sezone Jang je bio starter na Ol-star utakmici, momak koji je beležio 30 poena i devet asistencija, ali Hoksi nisu pobeđivali mnogo utakmica, te su pojedini njegovu statistiku nazivali „praznom“, dok su drugi bili oduševljeni uprkos mnogobrojnim porazima.
Ove sezone plejmejker Atlante ima sličan individualni učinak, s tim što beleži četiri poena manje, ali Atlanta je jedna od najboljih ekipa Istoka i utisak je da Trej ne dobija poštovanje kakvo zaslužuje.
Takav utisak stiče se jer Jang nije bio učesnik Ol-star meča, a i američki analitičari kada spominju Ol NBA timove, retko stavljaju njegovo prezime u tri najbolje postave sezone 2020/2021.
Za odlične igre Hoksa velike zasluge idu i srpskom košarkašu Bogdanu Bogdanoviću, kao i igračima poput Klinta Kapele i Džona Kolinsa, ali svi su saglasni da igra ekipe Nejta Mekmilana najviše zavisi od prve zvezde tima.
Jang je u dosadašnjem delu sezone izneo veliki teret, iako su mnogi skeptični oko njegovog stila igre, te smatraju da se sa takvom košarkom ne može pobeđivati, i neko će reći da s pravom imaju takvo mišljenje, međutim, za sada ih je talentovani plej sve demantovao. 
Atlanta se nalazi na četvrtom mestu na Istoku sa skorom 40/31 i ima velike šanse da obezbedi prednost domaćeg terena u plej-ofa. Jang je najkonstantniji igrač, beleži 26 poena i devet asistencija, ali na „mejnstrim“ medijima u SAD retko ćete videti njegovo ime.
Odgovor zašto je tako treba da tražimo u američkom sistemu koji će pre nagraditi sjajan učinak košarkaša, nego timski uspeh. To se neće promeniti za sezonu, dve, tri ili pet, potrebno je da dođe do potpune rekonstrukcije, a pitanje je da li postoji želja.
Iz svega što gledamo stiče se utisak da želje nema jer u krajnjem slučaju NBA ligi ide veoma dobro, štaviše odlično, i sve dok je tako sistem se neće menjati.
Ono što jedino preostaje Jangu, i ostalim košarkašima koji idu ispod radara, je da na terenu „isporuče“ svoje, a da li će to mediji prepoznati i nije toliko važno jer na kraju uvek sve dođe na svoje.
Uostalom, Nikola Jokić je pravi primer.
​► Pobuna Amerikanaca u Izraelu – plaše se da uđu u avion, spremaju se kazne
Jokić i Bogdanović dominiraju Amerikom! /video/
Srpska zastava vijori se Amerikom: „Svuda i uvek, Srbi su tu zbog jednog čoveka“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala