Moskva ima dobru volju, ali tri prepreke je teško preskočiti u trenutno najvećem svetskom sukobu

© REUTERS / HENRY NICHOLLSPropalestinski demonstranti u Londonu
Propalestinski demonstranti u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Sasvim je moguće da Izrael i Palestina prihvate održavanje pregovora u Moskvi, ali dugoročni ishod njihovog spora, kako ističu ruski eksperti, zavisi od tri problema koja su teško rešiva u doglednoj budućnosti: pitanje izbeglica, jevrejskih naselja i statusa Jerusalima.
Moskva je spremna da pomogne u organizaciji direktnih pregovora Izraela i Palestine u Rusiji, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ističući da sada sve zavisi od dobre volje strana.
Predsednik spoljnopolitičkog odbora Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je zvanična Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na teritoriji Ruske Federacije. Rusija takođe predlaže i da se formira nešto drugačiji „kvartet“ u pregovorima koji bi uključio bliskoistočne zemlje – pored Izraela i Palestine i one arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Izraelom – Egipat, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. 

Preduslovi za pregovore u Moskvi postoje

Sergej Balmasov iz Instituta za Bliski istok ističe da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ima ozbiljne kontakte sa političkim krilom Hamasa, postoji velika izraelska dijaspora koja govori ruski jezik, a s druge strane i ozbiljne veze i kontakti sa Rusijom koje je ostvario izraelski premijer Benjamin Netanijahu. 
„Šanse za održavanje pregovora u Moskvi naravno postoje. Obe strane su već postigle šta su htele: Netanijahu je pokazao snagu – vidimo aktivne udare u pojasu Gaze. Sa druge strane, lideri Hamasa su pokazali da nisu poklekli. Već u ovom trenutku su ostvareni mnogi interesi. Druga stvar je što mi još uvek ne znamo koje su spoljne interese postavili učesnici ovog konflikta. Zasad postoje samo pretpostavke o tome koji se zadaci postavljaju“, rekao je Balmasov za Sputnjik. 

Sukob u ćorsokaku, tri problema teško rešiva

Ruski stručnjak za Bliski istok Sergej Demidenko upozorava, međutim, da je teško izneti bilo kakvu manje-više prihvatljivu inicijativu za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, jer je sukob dugoročne prirode. 
„Ovo što se sada dešava je samo još jedna eskalacija. Nakon nekog vremena situacija će se smiriti, zatim će sukob preći u latentnu fazu, a za dve ili tri godine će ponovo eskalirati. Sve dok postoji politička platforma i nerešena pitanja, ova situacija će se nastaviti u nedogled. Iskreno rečeno, ukoliko dođe do pregovora između izraelskog premijera Netanijahua i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, to u principu neće doneti ništa jer glavni akteri ovog sukoba sa palestinske strane, odnosno Hamas ili Islamski džihad, neće biti uključeni u ove pregovore“, rekao je Demidenko. 
Demidenko je podsetio da u palestinsko-izraelskom sukobu postoje tri problema koja su teško rešiva. To je pitanje izbeglica, pitanje jevrejskih naselja i statusa Jerusalima. Kada se ova pitanja reše, neće biti palestinsko-izraelskog sukoba. Ali, po njegovom mišljenju, nijedno od ovih pitanja se ne može rešiti u doglednoj budućnosti. Prema tome, situacija je zapala u ćorsokak, zaključio je Demidenko. 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je novinarima da Kremlj smatra vrlo važnim da spreči dalji razvoj scenarija upotrebe sile u palestinsko-izraelskom konfliktu. Eskalacija palestinsko-izraelskog konflikta predstavlja pretnju za Rusiju, jer se nalazi u susednom regionu, izjavio je Peskov, komentarišući reči ruskog predsednika Vladimira Putina da se ovaj konflikt dešava u neposrednoj blizini od ruske granice.  
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala