„Najžešći udari na Gazu“: Sravnjene sa zemljom još tri zgrade, uništeno 15 kilometara tunela /video/

© AP Photo / Hatem MoussaRušenje solitera u Gazi u kome su se nalazila sedišta inostranih medija
Rušenje solitera u Gazi u kome su se nalazila sedišta inostranih medija - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Izraelska ratna avijacija izvela je rano jutros seriju masivnih vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi, samo nekoliko sati nakon što je premijer Benjamin Netanijahu najavio novi, četvrti rat s Hamasom.
U jutrošnjem, 10-minutnom napadu gađani su ciljevi na širem gradskom području Gaze, akcija izraelske avijacije trajala je duže od jučerašnje, najsmrtonosnije do sada u kojoj je poginulo 42 Palestinaca i prema podacima iz izveštaja AP, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Iz izraelske vojske je saopšteno da su napadi izvedeni na mesta za koja se sumnja da su prebivališta devetorice zapovednika Hamasa širom Gaze, ali za sada nema podataka o broju žrtava i materijalnoj šteti.
Komanda izraelskih oružanih snaga potvrdila je da je izraelska ratna avijacija rano jutros izvela seriju vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi i da je tom prilikom uništeno 15 kilometara tunela koje koriste jedinice palestinskog Hamasa, kao i prebivališta devetorioce zapovednika Hamasa.
Žitelji Gaze su potvrdili da su ih u ranim jutarnjim časovima probudile detonacije navodeći da je jutrošnje bombardovanje bilo najžešće od kako je pre nedelju dana izbio sukob.
Lokalni mediji su preneli da su u jutrošnjem udaru na meti izraelskih raketa i bombi bile i glavne priobalne saobraćajnice u zapadnim delovima grada, zgrade bezbednosnih službi, a iz lokalne elektrodistribucije je saopšteno da je oštećen dalekovod iz jedine elektrane koja snabdeva električnom energijom veći deo južnih delova grada Gaze.
U jučerašnjem TV obraćanju naciji premijer Izraela Benjamin Netanijahu najavio je nastavak vazdušnih udara "punom snagom, do daljeg, jer Izrael namerava da Hamasu naplati visoku cenu", a podršku je dobio i od svog političkog rivala, ministra odbrane Izraela Benija Ganca. 
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu  - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Netanijahu: Nastavićemo da uzvraćamo silom
Pripadnici Hamasa su takođe nastavili sa raketiranjem naseljenih mesta u Izraelu, lansirajući projektile iz stambenih četvrti Gaze.
Jedna raketa Hamasa pogodila je sinagogu u gradu Aškelonu na jugu Izraela samo nekoliko sati pre večernje službe povodom praznika Šavut, ali nije bilo povređenih, potvrđeno je iz službi za vanredne situacije, preneo je Tanjug.
U jučerašnjim vazdušnim udarima izraelske ratne avijacije na stambene četvrti čitave porodice su ostale zatrpane u ruševinama, a prašina, staklo i delovi zgrada pokrili su gradske ulice u Gazi.
Palestinski izvori iz Gaze su sinoć saopštili da je broj stradalih civila nakon nedelju dana sukoba sa Izraelom dostigao 197 i da među ima 58 maloletnika i 34 žene.
Više od 250 ranjenih građana Gaze je evakuisano u Egipat na lečenje i oporavak od povreda, potvrdili su palestinski medicinski zvaničnici, preneo je ranije jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.
Prema zvaničnim podacima u jučerašnjim izraelskim napadima poginulo je ukupno 42 ljudi, a među njima je bilo čak desetoro dece, preneo je ranije Rojters.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala