I trobojka za Dan državnosti Crne Gore: Budva okićena sa tri zastave /foto/

CC0 / Pixabay/Martina Kouřílková / Budva
Budva - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Budva je okićena sa tri vrste zastava povodom crnogorskog Dana državnosti. Jedna je državna zastava Crne Gore, druga zastava EU, a treća crveno-plavo-bela trobojka.
Prvi put na javnoj rasveti duž glavnog budvanskog bulevara, osim crnogorskih, postavljene su i trobojke, ali i zastave EU.
Drago Ivanović, direktor Komunalnog preduzeća, čiji radnici ukrašavaju grad, objasnio je zašto je grad ove godine uoči 21. maja okićen sa tri vrste zastava.
​„Prva je zastava Evropske unije koja simbolizuje nameru opštine Budva da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture i na simboličan način smo, isticanjem ove zastave želeli da pokažemo jasno opredeljenje u tom pravcu jer smatramo da metropola turizma zaslužuje ovu titulu za koju ćemo predano raditi u narednim godinama. Druga je Ustavom definisana državna zastava što je svakako obaveza lokalne samouprave da u danima državnih praznima ističe ovu zastavu na prigodan i zakonom propisan način, što je u potpunosti ispoštovano. Treća zastava je trobojka koja je zvanično kroz Ustav Crne Gore iz 1905. godine utemeljena u Crnoj Gori i to članom 39 koji propisuje da su narodne boje: crvena, plavetna i bela. Ona predstavlja tradicionalnu i narodnu zastavu koja je i danas prepoznata u Zakonu o državnim simbolima i koja kao takva uživa zaštitu kao istorijski simbol Crne Gore. U širem kontekstu, trobojka dopunjuje i evropsko opredeljenje Crne Gore jer ima svoje utemeljenje u zemljama EU, od kojih je svakako najpoznatija Francuska i pod trobojkom je izvojevana jedna od najznačajnijih revolucija. Ujedno, trobojka simbolizuje povezanost Crne Gore kroz istoriju sa nama bratskim i prijateljskim državama kao što su Srbija, Rusija i zemlje bivše Jugoslavije. Cilj nam je da na ovaj način istaknemo međusobnu povezanost i bliskost kako bismo poslali poruku dobrodošlice gostima iz tih zemalja kao deo ovogodišnje turističke promocije“, rekao je Ivanović, prenele su „Vijesti“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala