I Rusija se oprašta od Đorđa Marjanovića /foto, video/

© Tanjug / OKSANA TOSKICMeđu zvanicama je bio i legendarni pevač Đorđe Marjanović.
Među zvanicama je bio i legendarni pevač Đorđe Marjanović. - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Vest o smrti pevača Đorđa Marjanovića objavili su vodeći ruski mediji. Portal „Stolica S“ piše da je „prijatelj Sovjetskog Saveza“ preminuo od posledica virusa korona.
Posle pobede sa pesmom „Objavljujem rat“ na međunarodnom festivalu „Beogradsko proleće 1982“ on je bio na turneji u Bugarskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, SAD i SSSR, piše portal.
© Sputnik / Radoje PantovićĐorđe Marjanović
Đorđe Marjanović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Đorđe Marjanović
U avgustu 1990. godine ukazom predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, Marjanoviću je dodeljena nagrada Prijateljstva naroda „za veliki doprinos jačanju prijateljstva i razvoja kulturnih veza između naroda Sovjetskog Saveza i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“, navodi portal.
Radio „KP“ piše da je Marjanović postao poznat 1963. godine nakon što je počeo da se prikazuje film „Ljubav i moda“, u kome je on pevao jedan od svojih najvećih hitova „Devojko mala“.
Nakon što je postao neverovatno popularan, održavao je koncerte u mnogim gradovima SSSR-a i izvodio pesme Nikite Bogoslovskog, Jana Frenkela i Eduarda Kolmanovsko. Sovjetski slušaoci su ga veoma voleli.
Koncertne sale tokom Marjanovićevih nastupa čuvala je konjička milicija, a više hiljada obožavateljski dočekivalo ga je u mnogim gradovima.
Kako navodi portal „Ruska gazeta“, Đorđe Marjanović bio je popularan 1970-1980-tih godina.
© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaKoncert Đorđa Marjanovića u SSSR-u
Koncert Đorđa Marjanovića u SSSR-u - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Koncert Đorđa Marjanovića u SSSR-u
Zapadnim zvezdama retko je bilo dozvoljeno da prave koncerte u Rusiji. Retki izuzeci bili su Mirej Matje, Džo Dasen i Din Rid, a kasnije i „Skorpions“, „Juraja hip“ i „Dip parpl“. A Srbinu Đorđu Marjanoviću ─ elegantnom, sa stilom, koji u svojim pesmama nosi odjeke muzičke mode tih godina – bilo je dozvoljeno.
Marjanović je zaista voleo ruske gledaoce, pevao je zapaljivo, preferirajući balade i rokenrol, oblačio se moderno i „brendirano“ za ono vreme nestašica u sovjetskim prodavnicama. I moglo bi se reći da je bio most između zapadne i ruske muzike, uvek istovremeno impresionirajući svojom srdačnošću i emocionalnošću.
Posle raspada Sovjetskog Saveza, Marjanović je nastavio da nastupa u bivšim sovjetskim republikama. Godine 1996. bio je počasni gost „Slavjanskog bazara“, a 1999. učestvovao je na tele-mostu „Rusija-Jugoslavija“. U 2010. godini o pevaču je snimljen dokumentarni film „Cik-cak sudbine“. Poslednji put na sceni se pojavio 2016. godine na festivalu „Pesma leta“ u Smederevu.
Legendarni pevač Đorđe Marjanović preminuo je 15. maja u bolnici u kojoj se lečio od posledica korona virusa. Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.
Đorđe Marjanović je najveća nekadašnja jugoslovenska i srpska muzička zvezda čija je karijera trajala više od pola veka.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala